TIHA PRIJETNJA ADVOKATA MIŠETIĆA: "Prema međunarodnom pravu, Hrvatska može raskinuti Daytonski sporazum!"

“Večernjak” citira stavove američkog advokata hrvatskih korijena Luke Mišetića koji smatra kako će Daytonski mirovni sporazum biti dokinut u slučaju da se Hrvate od konstitutivnog naroda pokuša pretvoriti u nacionalnu manjinu.

  • Mini market

  • 26. Sep. 2022  

  • 25

Predstojeći izbori u Bosni i Hercegovini, donijet će veliki broj nepoznanica te biti svojevrsno raskršće odnosa triju naroda i budućnosti same zemlje, piše mostarski Večernji list koji je pod političkom kontrolom HDZ-a Dragana Čovića. 

“Večernjak” piše da srpska strana čeka rasplet na globalnoj sceni, iščekujući pogodan geopolitički trenutak kako bi realizirala svoje ciljeve koji se u suštini nisu bitnije mijenjali još od vremena kada je većina toga naroda bila protiv nezavisnosti BiH na referendumu 1992. godine.

“Večernjak” navodi da se hrvatska politika danas neizravno zauzima za vlastitu federalnu jedinicu, no takve odluke stavlja u kondicional eventualnih poremećaja i narušavanja ključnih odredbi Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava zemlje.

“A to bi se vrlo lako moglo dogoditi 2. oktobra ako bošnjačke stranke inženjeringom uguraju podobne Hrvate bez narodnog legitimiteta na izborima te ako se realizira šovinistička koncepcija nastavka otimanja pozicija Hrvata u Predsjedništvu BiH”, piše Večernji list.

“Večernjak” citira stavove američkog advokata hrvatskih korijena Luke Mišetića koji smatra kako će Daytonski mirovni sporazum biti dokinut u slučaju da se Hrvate od konstitutivnog naroda pokuša pretvoriti u nacionalnu manjinu.

“Nakon bosanskohercegovačkih izbora Hrvatska će, prema međunarodnom pravu, moći raskinuti Daytonski sporazum jer je očita namjera bošnjačkih stranaka da Hrvate pretvore u nacionalnu manjinu”, poručio je Mišetić. 

Po njegovu tumačenju, dvije od tri zemlje imaju pravo zatražiti poništenje sporazuma u slučaju njegova potpunog urušavanja.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...