DO SAD NEPOZNATE ULOGE FUNKCIONERA: Članovi Ujedinjene Srpske grade i finansiraju novu prijedorsku desnicu

Istraživanje BIRN-a otkriva dosad nepoznate uloge funkcionera stranke Ujedinjena Srpska u Prijedoru u osnivanju i finansiranju organizacije sa desničarskim stavovima koja želi ograničiti obilježavanje Dana bijelih traka u Prijedoru, koja veliča ratne zločince i podržava rusku invaziju na Ukrajinu te dijeli adresu sa ovom vladajućom strankom.

  • Mini market

  • 26. Sep. 2022  

  • 1

Najmanje pet članova Ujedinjene Srpske iz Prijedora osnivači su i članovi Omladinske organizacije “Princip”, a jedan od članova ove stranke učestvuje u događajima neformalne organizacije “Samopoštovanje”, pokazuje istraživanje Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Na adresi na kojoj je zvanično registrovan “Princip”, u Prijedoru se nalazi lokalni ogranak Ujedinjene Srpske, a funkcioner stranke zaslužan je za finansiranje rada organizacije iz gradskog budžeta. U posljednjih godinu dana “Samopoštovanje” i “Princip” bili su glasni u borbi za sprečavanje obilježavanja Dana bijelih traka, veličanju ratnih zločinaca i podržavanju ruske invazije na Ukrajinu.

Članovi “Samopoštovanja” marširali su u januaru ove godine gradom zajedno s lokalnim navijačkim grupama, a objave s događaja na društvenim mrežama su dijelili i pojedini članovi “Principa”. Ranije istraživanje BIRN-a otkrilo je kako su navijači u Prijedoru na utakmicama isticali neonacističke pozdrave.

Novo istraživanje sada pokazuje napore članova Ujedinjene Srpske da se u Prijedoru uspostave dvije nove organizacije s desničarskom orijentacijom. Njihovi članovi čine se slobodnijim u targetiranju članova manjinske povratničke zajednice i antifašista.

Jedan od prvih koji su to osjetili bio je imam Čaršijske džamije u Prijedoru, efendija Omer Redžić. On je u noći između 8. i 9. januara 2022. godine snimio grupu ljudi koji, dok marširaju gradom i dok prolaze pored džamije, uzvikuju: “Generale, nek’ je tvojoj majci hvala.” Ovaj slogan se nalazi uz brojne murale Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske osuđenom na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina počinjenih u BiH. Redžićeva objava izazvala je brojne reakcije, a zbog toga je postao i tema u objavama grupe “Samopoštovanje”, koji su mu zamjerili to što je bakljadu u Prijedoru nazvao fašističkom.

“Poruka meni 8. januara nije bila samo poruka meni, nego poruka Čaršijskoj džamiji, odnosno etničkoj i konfesionalnoj grupi koja ovu džamiju doživljava kao svoj vjerski i nacionalni objekat kulture”, kaže Redžić za BIRN i dodaje kako insistira na promovisanju pozitivnih vrijednosti.

“Isto tako moram insistirati na tome da suzbijam negativne vrijednosti”, kaže on.

alt
Članovi “Samopoštovanja” na proslavi Dana Republike Srpske u Prijedoru, 8. januara 2022. godine. Foto: Facebook, screenshot

U januaru ove godine, u Prijedoru je skupina mladih, uz vatromet i bakljadu, obilježila Dan Republike Srpske, praznik koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Navijači prijedorskog “Rudara”, ali i druge navijačke skupine, pohvalili su se da su organizovali događaj, a članovi organizacije “Samopoštovanje” ponosili su se učešćem. Podršku su im na svojim Facebook profilima pružili predsjednik “Principa” Miloš Savić, kao i zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević, koji je objavio fotografiju snimljenu iz prostorija Gradske uprave.

Zastave Srbije i Republike Srpske, kao i ona s likom Ratka Mladića, na kojoj je ispisano “Heroj” te ona s natpisom “Nema predaje” ispisanim preko geografske karte Srbije koja uključuje Kosovo, vijorile su se te noći gradom.

Zbog načina djelovanja ove dvije organizacije, istraživačica Nejra Veljan, koja je posvećena istraživanju ekstremizma, “Princip” i “Samopoštovanje” svrstava u krajnje desničarske organizacije.

“Iz njihovih objava i aktivnosti možemo zaključiti da one spadaju u krajnje desničarske organizacije. Njihove aktivnosti ne samo da uključuju negiranje ratnih zločina i genocida već i veličanje zločinaca i pružanje pune podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu”, kaže Veljan.

Prijedorska desnica i Ujedinjena Srpska

 altaltaltalt

Etiketiranje neistomišljenika samo je jedan način djelovanja grupe “Samopoštovanje”, čiji članovi aktivno sarađuju s “Principom”. Ranija analiza BIRN-a otkrila je kako su članovi ove dvije organizacije doprinijeli da se ove godine zabrani šetnja tokom obilježavanja Dana bijelih traka kojom se podsjeća na ubistva Bošnjaka u Prijedoru.

Novo istraživanje BIRN-a sada otkriva povezanost vladajuće političke partije Ujedinjena Srpska i zamjenika gradonačelnika Prijedora sa ovim dvjema grupama, kao i finansijsku podršku koju “Princip” uživa iz sredstava Grada Prijedora.

Magistar rudarstva, viši asistent Univerziteta u Banjoj Luci, na doktorskim studijama Univerziteta u Ljubljani i aktuelni zamjenik gradonačelnika Grada Prijedora, Žarko Kovačević podržava rad obje organizacije. Na nekoliko fotografija objavljenih na društvenim mrežama on se pojavljuje sa članovima ovih organizacija tokom njihovih različitih aktivnosti.

Kovačević je na funkciju zamjenika gradonačelnika došao iz redova Ujedinjene Srpske, političke partije među čijim članovima je najmanje pet osnivača “Principa”.

Miloš Savić, predsjednik “Principa”, ujedno je i predsjednik Aktiva mladih Ujedinjene Srpske u Prijedoru, a zajedno s njim u radu ove stranke učestvuju i potpredsjednik “Principa” Draško Topić, te Tanja Zec, Luka Drljača i Leon Marić, koji se u sudskom spisu ove organizacije navode kao članovi Upravnog odbora. U sudskom spisu, u koji je BIRN napravio uvid, svi oni su navedeni kao osnivači “Principa”.

Savić, Zec i Topić na proteklim su lokalnim izborima bili i kandidati Ujedinjene Srpske u Prijedoru, dok je Drljača za BIRN potvrdio da je član Ujedinjene Srpske, ali je odbio govoriti o svojim aktivnostima u udruženju.

Leon Marić, mladi bokser iz Prijedora, krajem marta ove godine na sastanku Aktiva mladih Ujedinjene Srpske, najavljujući svoju novu borbu u Njemačkoj, izjavio je da će “titulu posvetiti Ujedinjenoj Srpskoj”.

“‘Princip’ je, ustvari, neka fantomska organizacija, koja se samo pojavila u nekom momentu i njena formalnost u suštini nije na neki način ranije uticala na ovaj proces izgradnje te nove kulture sjećanja u Prijedoru”, kaže Branko Ćulibrk, prijedorski aktivista iz Centra za mlade “Kvart”.

Ćulibrk smatra kako su pojedine aktivnosti organizacije “Princip” zapravo “pokušaji sabotiranja Dana bijelih traka”. Ovaj dugogodišnji aktivista pomaže organizovanje Dana bijelih traka, zbog čega “Samopoštovanje” nerijetko njega i “Kvart” spominje u svojim objavama.

Osnivači “Principa” odbili su razgovorati. Miloš Savić je na poziv kazao da se Upravni odbor organizacije složio da ne daju izjave i da će se oglasiti zvaničnom objavom.

Na adresi Ulica Kralja Aleksandra 47 u Prijedoru – na kojoj je, prema sudskim dokumentima, registrovan “Princip” – nalaze se prostorije Gradskog odbora Ujedinjene Srpske. Novinari BIRN-a nisu na adresi uspjeli pronaći bilo kakve naznake da se tu nalaze prostorije “Principa”.

O organizaciji koja je 28. aprila 2021. godine upisana u jedinstveni registar udruženja građana pri Osnovnom sudu u Prijedoru, prvi put se značajnije u medijima pisalo nakon najava da u Prijedoru 31. maja ove godine, na Dan bijelih traka, žele proslaviti rođendane Viktora Orbana, predsjednika Republike Mađarske, i Željka Mitrovića, vlasnika televizije Pink, kao i obilježiti pet godina od inauguracije Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije. BIRN je ranije pisao kako je najava ovih skupova uticala na odluku Policijske uprave Prijedor da organizatorima Dana bijelih traka zabrani održavanje tradicionalne mirne šetnje kroz grad.

Novinari BIRN-a nisu pronašli nikoga od članova “Principa” u najavljeno vrijeme na zakazanom mjestu okupljanja u Prijedoru. Tome je svjedočio i Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece i jedan od organizatora Dana bijelih traka, kojeg je začudilo prisustvo velikog broja pripadnika policije, koja mu je potvrdila da postoji najava ovih događaja.

“Tad sam došao do zaključka i ‘skontao’ sam da je to ciljano, na bijele trake, samo da nam poremete odnose, i shvatio sam, i mi smo u organizacionom odboru shvatili, da je to najvjerovatnije jedan prvi korak da nam se to pokuša iduće godine zabraniti”, pojasnio je Bačić.

“Samopoštovanje” je u ranijim objavama na društvenim mrežama kao jedan od ciljeva postavilo zabranu obilježavanja Dana bijelih traka.

Za Redžića takvi pristupi procesima u društvu dodatno zagađuju samo društvo i međuljudske odnose.

“Potreba da ti praviš polarizaciju na taj način, da banaliziraš ‘Omarsku’ sa Željkom Mitrovićem, da banaliziraš ‘Tomašicu’ sa inauguracijom Aleksandra Vučića, zapravo govori da je tu jedna jaka koheziona veza između tih politika i ‘Tomašice’ i ‘Omarske’”, smatra Redžić.

Gradski novci za negiranje zločina

alt
Članovi Samopoštovanja sa Žarkom Kovačevićem i Milošem Savićem na proslavi Dana Vojske RS-a. Foto: Facebook, screenshot

BIRN sada može potvrditi da je novac Grada Prijedora izdvajan za različite aktivnosti “Principa”. Najznačajnija podrška stigla im je u periodu kada je Žarko Kovačević obnašao funkciju gradonačelnika Prijedora, koji je ovu dužnost preuzeo u oktobru 2021. godine, nakon što je tadašnji gradonačelnik Dalibor Pavlović podnio ostavku. Na toj funkciji je ostao sve do sredine januara, kada je na vanrednim izborima u ovom gradu pobijedio Slobodan Javor, kandidat SNSD-a.

U periodu dok je obavljao funkciju gradonačelnika, Kovačević je “Principu” odobrio isplatu 9.000 maraka za finansiranje projekata sa više neformalnih grupa građana. Iz Gradske uprave Prijedor je za BIRN potvrđeno da je isplata napravljena na osnovu zaključka gradonačelnika, koji je potpisao Kovačević.

Tokom sjednice Skupštine Grada Prijedora krajem juna, lokalni odbornik SNSD-a Saša Bursać je kazao da namjena sredstava za “Princip” nije jasna tvrdeći da ova organizacija “radi neke stvari koje nisu u skladu sa odredbama i principima po kojima je do sada radila Skupština grada”.

Odgovarajući na njegov upit, Kovačević je rekao da je isplata “čista kao suza” i da postoji jasna namjena za šta će ta sredstva biti iskorištena, a ukoliko ne bude izvršena namjenska potrošnja, da će sredstva biti vraćena u budžet Grada. U odgovoru na upit BIRN-a iz Odjeljenja za finansije su kazali da im do danas nije poznato da li je Stručnoj službi gradonačelnika dostavljen finansijski izvještaj o utrošku sredstava, ali su potvrdili i da novac nije vraćen na račun Grada.

Ćulibrk kaže kako način finansiranja “Principa” nije uobičajen niti smatra da opravdava strateške ciljeve uprave.

“I ono što je zaista problematično jeste da su ta sredstva isplaćena mimo bilo kog konkursa i bilo koje javne procedure, što dosad nije bila praksa, bar kroz uvid koji mi imamo, a vezan je za finansiranje različitih organizacija u Prijedoru”, kaže on.

U maju je organizacija za finansiranje dijela troškova nastalih povodom obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske dobila dodatnih 600 maraka zaključkom novog gradonačelnika Slobodana Javora.

“Princip” je obilježavanje organizirao zajedno sa članovima “Samopoštovanja”, zbog čega se gradonačelnik Javor lično zahvalio ovim grupama na svom Facebook profilu. Na fotografijama sa svečane akademije povodom 30. godišnjice osnivanja VRS-a Žarko Kovačević se može vidjeti u druženju sa članovima ove dvije organizacije.

alt
Prostorije Ujedinjene Srpske na adresi Kralja Aleksandra 47 u Prijedoru, adresi na kojoj su registrirane i prostorije “Principa”. Foto: BIRN BiH

Podršku ovim organizacijama povodom Dana Vojske Republike Srpske pružili su i članovi prijedorskog ogranka srbijanske bajkerske grupe “MC Srbi”, koja kao svoj znak koristi mrtvačku glavu kakvu su tokom Drugog svjetskog rata nosile nacističke SS divizije.

Kovačević je odbio zvanično govoriti za BIRN.

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske, kaže da je članovima stranke zabranjeno da budu u rukovodstvu drugih organizacija.

“Upoznat sam da su dobri sa Žarkom Kovačevićem i da su, kako bih rekao, desnog političkog spektra. Ali osnivači te organizacije, ni u njenom upravljačkom, nisu članovi Ujedinjene Srpske, jer sam ja to zabranio. Ali da imaju pravo da se druže ili da jedni drugima guraju saopštenja, to ne zabranjujem. Ali nisu osnivači i nisu u rukovodstvu”, kaže Stevandić.

On ne negira povezanost Kovačevića i “Principa”.

“Svi mi mislimo da je ovaj Dan bijelih traka u Prijedoru izmišljen i to je sve na svoja leđa prihvatio Žarko Kovačević, a onda ga podržala ta organizacija ‘Princip(i)’. I to da kažemo – nesretan sticaj okolnosti da nas uslikaju kao neku vrstu, da kažemo, desnice”, govori Stevandić.

Činjenica da su nesrbi u Prijedoru 1992. godine morali nositi bijele trake navodi se u najmanje dvije haške presude za zločine počinjene u ovom gradu. Zbog toga negiranje sudski utvrđenih činjenica o bijelim trakama utiče na osjećaj nesigurnosti kod Bošnjaka, smatra Bačić. Murali širom Prijedora kojima se veličaju osuđeni za ratne zločine dovode u pitanje sigurnost povratnika, dodaje on.

“Po Prijedoru imate na dosta mjesta napisanih murala. Jedan dio građana i vlasti pokušavaju to da spriječe, međutim ovi drugi jedan unište, sklone, pojavi se pet novih”, dodaje Bačić.

Samopoštovanje” između politike i neformalnosti

alt
Članovi “Samopoštovanja” s transparentom “Dobro pobjeđuje zlo”, Foto: Facebook

Grad Prijedor uključio je organizacije koje žele spriječiti obilježavanje zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u svoje zvanične događaje. U obilježavanju “30 godina odbrane i 80 godina oslobađanja grada Prijedora” aktivno su učestvovali i članovi neformalne grupe “Samopoštovanje”. U razgovoru vođenom tokom ovog događaja, Boris Radaković, historičar i jedan od najistaknutijih članova organizacije, novinarima BIRN-a je objasnio kako su se našli u zvaničnom programu Grada Prijedora.

“Mi kao neformalna grupa smo odradili dvije akcije, koje su prepoznate od strane Gradske uprave i ušle su u dio manifestacije obilježavanja Dana odbrane Grada Prijedora”, kaže on.

On je tokom razgovora ponovio stavove “Samopoštovanja” u kojim koncentracione logore na području Prijedora nazivaju sabirnim centrima, uz obavezno negiranje postojanja bijelih traka. Smatraju i da su nesporno postojali namjerni zločini, tokom kojih su stradali civili, ali pojašnjavaju da je riječ o pojedincima ili grupama, te negiraju broj stradalih civila iz Prijedora utvrđen u presudama i popisima udruženja.

Radaković kaže da grupa želi stvoriti preduslove poput stvaranja kritične mase i pravljenja medijskog pritiska da se na obilježavanje Dana bijelih traka “gleda samo kroz činjenice”.

“A činjenice nam govore da bijelih traka nije bilo i mi smatramo da se ta manifestacija koristi u političke svrhe i slobodno možemo reći da je antisrpska”, kaže on.

Sredinom augusta “Samopoštovanje” je objavilo film “Razbijanje mita o ‘bijelim trakama’ u Prijedoru 1992.”. U njemu iznose navodne dokaze da bijele trake nisu postojale, kao i izjave sagovornika koji negiraju da su nesrbi bili primorani nositi bijele trake.

Dvije desničarske grupe nisu jedina slika mladih u Prijedoru, kaže Majda Halilović iz “Atlantske inicijative”, organizacije koja se bavi istraživanjima fenomena radikalizacije. Ali organizacije koje zastupaju stavove suprotne onim “Principa” i “Samopoštovanja” ne dobivaju podršku vlasti, dodaje ona.

“Ako vidimo da je grupa ‘Samopoštovanje’ organizirala predavanje u maju ove godine u Zavodu za izgradnju grada Prijedora, onda je jasno da za svoje djelovanje imaju odobrenje gradskih vlasti. Grupa ‘Princip’ okuplja mlade koji se intenzivno bave temama prošlosti, ali na način da svojim istupima vrijeđaju druge”, kaže Halilović i objašnjava da izostanak podrške i pažnje za drugačije organizacije koje promoviraju ljudska prava i toleranciju stvara privid da je narativ o nemogućem zajedničkom životu jedini koji postoji.

“Samopoštovanje” svoje stavove iznosi na društvenim mrežama češće od “Principa”, ali i kroz murale koje oslikavaju širom Prijedora. Jedan od članova ove organizacije – koji je, prema objavama na mrežama, među najaktivnijima – Dušan Popara također je član Ujedinjene Srpske.

On je i dugogodišnji saradnik Žarka Kovačevića, a njihova saradnja traje još od kada su obojica bili članovi prijedorske organizacije Srpske radikalne stranke “Dr. Vojislav Šešelj”, koja ime nosi po osuđenom ratnom zločincu. Iz ove stranke Popara i Kovačević su istupili tokom 2018. godine, pridruživši se Ujedinjenoj Srpskoj.

Članovi “Principa” i “Samopoštovanja”, nakon početka ruske agresije na Ukrajinu pružili su i podršku “bratskoj Rusiji”. Miloš Savić, predsjednik “Principa”, pružio je otvorenu podršku ruskoj invaziji, objavljujući sadržaje u kojima se govori o podršci, ali i druge proruske stavove.

Članovi “Samopoštovanja” 20. marta 2022. godine, s transparentom na kojem je na ruskom ispisano “Dobro pobjeđuje zlo”, uz prepoznatljivo slovo “Z” koje je simbol ruske invazije na Ukrajinu, posjetili su spomenik za 54 ruska vojnika koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu.

Oni su naveli da ruski i srpski narod veže neraskidiva nit historijske i kulturološke povezanosti koju neki danas nastoje prekinuti. U objavi stoji da su zbog toga pružili simboličnu podršku Rusiji, za koju su naveli da se suočava sa do sada “najvećim izlivima rusofobije, nacizma i šovinizma od strane zapadnog svijeta i njihovih satelita”.

“Naš narod trpi ogromne pritiske zbog otvorene podrške Rusiji, ali to nas neće spriječiti da danas, kao i u prošlosti, budemo na pravoj strani istorije. Slava Rusiji. S nami Bog. Z”, stoji u objavi uz fotografije sa ove posjete.

Redžić vjeruje da su dvije organizacije negiranjem činjenica o zločinima dovele do pogoršanja atmosfere u Prijedoru. Zbog onoga što je prošao u januaru i onoga sa čim se suočavaju drugi povratnici, on kaže da sve više njih gubi želju da dolaze u Prijedor.

“Prijedor ne zaslužuje da ima takve organizacije ovdje. Prijedor ne zaslužuje da, pored svih tih svojih hipoteka, ima još jednu hipoteku remećenja osnovnih ljudskih vrijednosti, poput ‘Principa’ i ‘Samopoštovanja’”, kaže Redžić.

Preživjela žrtva zločina u Prijedoru Fikret Bačić kaže kako se povratnici osjećaju nemoćnim pred radom ove dvije organizacije.

“Kada osjetite nešto što je bilo prije 30 godina da nam se opet to vraća, da nas opet to na isti način provocira, trebale bi povesti više računa gradske vlasti, koje treba to da spriječe. Jednostavno treba sankcionisati te postupke, a ne prelaziti preko njih”, dodaje Bačić.

  •  

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...