"SB" NA PREDSTAVLJANJU PETOGODIŠNJE STRATEGIJE RAZVOJA TURIZMA FBiH: Uz pomoć Vlade FBiH turizam se oporavio i počeo da donosi više nego prije pandemije (FOTO)

O Strategiji razvoja turizma FBiH za period 2022-2027. danas su u Vijećnici govorili federalni premijer Fadil Novalić, resorna ministrica Edita Đapo i predsjednik Udruženja turističkih privrednika u BiH Senad Halilović.

  • Ekonomija

  • 27. Sep. 2022  

  • 4

Federalni premijer Fadil Novalić i ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo predstavili su danas u Sarajevu Strategiju razvoja turizma FBiH za period 2022-2027. godina.

Govoreći o ovoj Strategiji koja je predstavljena na Svjetski dan turizma federalni premijer je svim turističkim radnicima čestitao njihov dan rekavši da je ova privredna grana najbrže rastuća među svim ostalim u FBiH.

"To zaslužuje dužnu pažnju naše Vlade koja je u saradnji s međunarodnim partnerima i vrijednom radu Ministarstvu okoliđa i turizma napravila Strategiju koja je čvrsto tlo kojim će naš turizam u narednim godinama ići. Tu su pravila kojim će naš turizam biti sistemski podupiran i razvijan. Turizam je i veoma ranjiva privredna grana i zavisi od percepcije, stabilnosti i ekonomskih poremećaja koje smo imali u bližoj prošlosti i zato je bila važna prisutnost naše Vlade koja je u kritičnom vremenu za turizam intervenirala i dobila vrlo pozitivan rezultat. Danas turizam više donosi nego što je to bilo prije pandemije koronavirusa", rekao je premijer Novalić, dodajući da će turizam biti i dalje u prioritetu aktuelne Vlade FBiH.

"PREISPITIVANJE TURIZMA"

Rast turizma u FBiH nije plod slučajnosti. Njegov rast je uz vrijedne turističke radnike potakla i federalna vlada koja je u posljednjih šest godina u ovu granu ubrizgala više od 45 miliona KM. Ne treba ni spominjati koliko je ta podrška značila turističko-ugostiteljskom sektoru u FBiH koji je bio skoro potpuno zatvoren tokom pandemije koronovirusa.

Resorna ministrica Edita Đapo je prilikom predstavljanje Strategije razvoja turizma FBiH za period 2022-2027. spomenula i slogan Svjetskog dana turizma koji glasi „Preispitivanje turizma“ objasnivši da on odgovara situaciji u kojoj se danas nalazi turizam nakon što je prošla pandemija koronovirusa.

"Hrabrim koracima Vlade FBiH podržali smo turizam kako bi se obnovio i krenuo naprijed u ovom periodu poslije korone sa 30 miliona KM, ali ne samo turizam, nego i sektor prevoza sa 10 miliona KM jer je ovaj sektor usko povezan s turizmom. Iz svega ovoga naučili smo nove lekcije o promišljanju turizma. Počeli smo da koristimo nove tehnologije i vidjeli njihove prednosti. Upravo je to jedan od segmenata koji smo uključili u novu Strategiju. Pored toga smo u Strategiju uključili razvoj turističkih proizvoda i razvoj ljudskih resursa kao jedan od osnovnih prioriteta jer je jedan od najvažnijih resursa u svakoj grani, a pogotovo u turizmu su ljudski resursi. Četvrti dio Strategije je unapređenje poticajnog okruženja za razvoj održivog turizma", rekla je, između ostalog, ministrica Đapo.

STVORENI PREDUSLOVI ZA DRŽAVNU STRATEGIJU

Strategiju razvoja turizma u FBiH je prihvaćena na jednoj od sjednica Vlade FBiH, a da bi stupila na snagu potrebno je još da je usvoje oba doma Parlamenta FBiH, što bi se trebalo dogoditi nakon Općih izbora. Ovim se, kako je rekla, ministrica Đapo, stvaraju uslovi za izradu cjelokupne, državne strategije razvoja turizma u BiH. Strategija je napravljena u saradnji s, a to su USAID i Privredna komora FBiH.

Na današnjoj promociji Strategije razvoja turizma FBiH koja je upriličena u sarajevskoj Vijećnici medijima se obratio i Senad Halilović, predsjednik Udruženja turističkih privrednika u BiH:

"Turizam je do 2019. imao najbržu ekspanziju među svim privrednim granama u BiH. Samo u FBiH je bilo dva miliona noćenja u 2018, a u 2019. smo ostvarili rekord od 2.350.000 noćenja. Nakon toga je 2020. uslijedio nagli pad zbog koronavirusa od samo 700.000 noćenja u FBiH, što je pad od tri i po puta, dok je taj pad u Kantonu Sarajevo bio čak za šest puta u odnosu na 2019. godinu. Tada dolazi jedna Uredba Vlade FBiH koja je spasila turizam kao privrednu granu, ali ne samo turizam nego i sektor prevoza. Zahvaljujući tome vratili smo se već u 2021. godini na 1.400.000 noćenja, a u ovoj godini očekujemo od 1.800.000 do 2 miliona noćenja jer već sada u Kantonu Sarajevo, do devetog mjeseca imamo 850.000 noćenja. S Federalnim ministarstvo turizma i okoliša i svim turističkim zajdnicama ćemo se zalagati da uvedemo što više prakse u srednjim turističkim školama i da se taj rad kroz stipendije i plati jer ukoliko budemo imali kvalifikovanu radnu snagu, dobre aerodrome i puteve spasit ćemo turizam i on će našoj državi donijeti mnogo benefita", zaključio je Halilović.

(D. OMERAGIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...