TENZIJE NA TERENU I NA TRIBINAMA: Zmajevi saznali potencijalne protivnike u baražu za Evropsko prvenstvo, jedna utakmica budi bolna sjećanja…

Ukupno će biti deset kvalifikacionih grupa od kojih je sedam grupa sa pet selekcija, te tri grupa te tri grupe sa šest selekcija.

  • Sport

  • 28. Sep. 2022  

  • 0

U žrijebanju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 9. oktobra u Frankfurtu naći će se ukupno 53 reprezentacije pošto Njemačka kao domaćim ima osiguran direktan plasman, dok je Rusija suspendovana i nema pravo nastupa.

Ukupno će biti deset kvalifikacionih grupa od kojih je sedam grupa sa pet selekcija, te tri grupa te tri grupe sa šest selekcija.

Za određivanje jakosnih skupina u obzir se uzeo konačni poredak u tek završenom izdanju Lige nacija prema kojem BiH završila na 18. mjestu i naći će se u drugom šeširu.

Prvi šešir će biti podijeljen u dvije podgrupe i to onu sa učesnicima finala te onu sa preostalih šest najboljih reprezentacija iz Lige A Lige nacija.

Važno je reći da će reprezentacije učesnice finala biti automatski raspoređeni u grupe sa šest reprezentacija. Šeširi dva, tri, četiri i pet broje po 10 reprezentacija, dok su u šestom šeširu tri reprezentacije.

Prvi šešir: Nizozemska, Hrvatska, Španija, Italija, Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švicarska, Poljska.

Drugi šešir: Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija, Škotska, Finska.

Treći šešir: Ukrajina, Island, Norveška, Slovenija, Irska, Albanija, Crna Gora, Rumunija, Švedska, Armenija.

Četvrti šešir: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Kosovo, Bugarska, Farska ostrva, Sjeverna Makedonija.

Peti šešir: Slovačka, Sjeverna Irska, Kipar, Bjelorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Latvija, Moldavija, Malta.

Šesti šešir: Andora, San Marino, Lihtenštajn

Na Evropsko prvenstvo će se plasirati po dvije proplasirane reprezentacije iz svake grupe, dok će preostala tri učesnika biti poznata nakon baraža.

Sinoć je Bosna i Hercegovina saznala potencijalne protivnike u eventualnom baražu za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Osiguran baraž imaju pobjednici grupa u Ligama A, B i C, a među njima je i Bosna i Hercegovina.

Pobjednici grupa će ići u baraž ukoliko Evropsko prvenstvo ne izbore kroz kvalifikacije, a nakon završene Lige nacija BiH je saznala potencijalne rivale.

Osiguran baraž kroz Ligu nacija pored BiH imaju još i reprezentacije Izraela, Škotske i Srbije.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina svoju posljednju takmicu odigrala je sa Srbijom na beogradskoj Marakani i poražena je rezultatom 1:0, a utakmicu su obilježili incidenti na tribinama kada su brutalno napadnuti navijači Bosne i Hercegovine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...