SLUČAJ KAJMAKOVIĆ - SAMO JOJ JE "SKY" GRANICA: Ako državna tužiteljica nakon svih "nesmotrenosti" do sada nije sankcionirana, zašto bi se to desilo nakon njenog stavljanja na američku "crnu listu"?!

Da li je Radončić, govoreći o "državnoj mafiji" zbog koje je "platio visoku cijenu", mislio na tužiteljicu Dianu Kajmaković. Teško. Istina je da se njeno ime nalazi u prepisci pojedinih kriminalaca koji su komunicirali preko Sky aplikacije, ali je tačno i to da je tužiteljica Kajmaković  u vrijeme kada ga je sudski proganjala navodna "državna mafija" bila čvrsto na Radončićevoj strani. I on na njenoj, naravno.

  • Vijesti

  • 28. Sep. 2022  28. Sep. 2022

  • 6

Piše: SENAD AVDIĆ

“Skupo sam platio borbu protiv državne mafije, ali zahvaljujući Sky aplikaciji sve dolazi na svoje ”, poručio je sinoć Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost sa predizbornog skupa svoje stranke u Zenici.

Radončićeva poruka upućena je samo nekoliko sati nakon što je Ministarstvo financija Sjedinjenih Američkih Država uvelo sankcije Diani Kajmaković , državnoj tužiteljici, uz obrazloženje da se smatra odgovornom za korupciju, odnosno saučesništvo u korupciji, te potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.

"Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima Diana Kajmaković pomogla je u skrivanju dokaza, spriječila krivični progon i na druge načine... u zamjenu za ličnu korist. Također, pokušala je blokirati istragu o svojim očigledno kriminalnim suradnicima" , napisano je u saopćenju američkog Ministarstva.

Da li je Radončić, govoreći o "državnoj mafiji" zbog koje je "platio visoku cijenu", mislio na tužiteljicu Dianu Kajmaković? Teško. Istina je da se njeno ime nalazi u prepisci pojedinih kriminalaca s kojima su komunicirali preko Sky aplikacija, ali je tačno i to da je tužiteljica Kajmaković u vrijeme kada ga je sudski proganjala navodna "državna mafija" bila čvrsto na Radončićevoj strani. I on na njenoj, naravno.

U transkriptu kojeg je ovih dana objavio portal "Istraga" nalazi se izvod iz Sky komunikacija Igora Mastilovića, narko-dilera iz Trebinja i Mirjane Vujović, supruge uhićenog kriminalca Aleksandra Ivkovića koji se tereti za trgovinu narkoticima. 

"Ipak tamo i ako ima djelo, dosta su blaže kazne i dosta se može završiti sa lovom. Ne daj Bože problema, da znaš, imamo tamo prilaz kod Kajmakovićke i Čavke, a oni su glavni. I Čampara, isto. Imam prilaz, ali neću da trošim bonus na nekoga ko nije blizak...”, objašnjava Mastilović.

Diana Kajmaković je krajem maja ove godine odlukom Glavnog tužitelja Milenka Kajganića smijenjena za dužnosti šefice Posebnog odjela za organizirani kriminal i korupciju. Razlog je bila "neprimjerena komunikacija za krimiogenim licima" . Kajmakovićka je premještena u Odjel za ratne zločine, gdje joj se nedavno pridružio i tužitelj Olega Čavka, za kojeg, kako smo vidjeli, kriminalac Mastilović također tvrdi da ima "prilaz do njega". 

Radončićev "Dnevni avaz" je 2012. godine proglasio Dianu Kajmaković i njenog kolegu Olegu Čavku za "ličnosti godine". 

Tijekom suđenja Fahrudinu Radončiću 2016. godine optuženom za ometanje rada pravosuđa Tužiteljstvo BiH predočilo je dokaze o njegovim "neprimjerenim" kontaktima sa državnom tužiteljiom Dianom Kajmaković. Pored ostalog, od državne tužiteljice tražio je da u vrijeme njenog odmora u Dubrovniku fotografira Almira Džuvu, tadašnjeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. Radončić je, naime, imao dojavu sa "lica mjesta"- Dubrovnika da se Džuvo tamo nalazi u društvu Azre Sarić, bivše djevojke ubijenog kriminalca Ramiza Delalića Ćele. Budući da se u istom gradu na odmoru nalazila i tužiteljica Kajmaković, lider SBB-a od nje traži da uslika Džuvu sa "pratiljom". Ova ne uspijeva izvršiti povjereni joj zadatak.

KRALJICA "NEPRIMJERENIH KONTAKATA"

Sve je ovo u sudnici Suda BiH predočio tužitelj Božo Mihajlović, u to vrijeme šef Posebnog odjela za organizirani kriminal Tužiteljstva BiH koji je zastupao optužnicu protiv Radončića, Bakira Dautbašića, zamjenika ministra sigurnosti, Bilsene Šahman, te Zijada Hadžijahića, zaposlenika ambasade Sjedinjenih Američkih Država. 

Sudsko vijeće Suda BiH odbilo je prijedlog tužitelja Mihajlovića da se u sudnici puste tonski zapisi presretnutih telefonskih razgovora između Radončića i tužiteljice Kajmaković, te njenih razgovora s Dautbašićem.

Prema tvrdnjama pojedinih svjedoka, navodno je tijekom pauze na suđenju, u hodniku suda vođena žustra prepirka između Diane Kajmaković i njenog nominalnog šefa Bože Mihajlovića. "Zapamtit ćeš ti mene!" , zaprijetila mu je Kajmakovićka. U jednom telefonskom razgovoru sa Bakirom Dautbašićem vođenim prije njegovog hapšenja, Kajmakovićka prognozira sumornu i nesigurnu budućnost svog šefa: "Ovaj moj neće ostati do Đurđevdana",

Također, prema tvrdnjama nekih od aktera, koje je teško provjeriti, nekoliko sati prije nego što će biti uhapšen Fahrudin Radončić, 25. januara 2016. godine, tužitelj Božo Mihajlović obavijestio je kolegicu Kajmaković da će se to desiti. Navodno je kasnije tijekom vještačenja Radončićevog mobitela pronađeno više desetina poziva za koje se pretpostavlja da ih je uputila tužiteljica Kajmaković.

No, nakon samo nekoliko dana prijetnja Diane Kajmaković upućena Mihajloviću se realizirala: otvara se slučaj nestanka novca iz posebne kase Tužiteljstva za koju je bio nadležan Mihajlović, a kojim je neovlašteno raspolagala njegova sekretarica. Disciplinska komisija VSTV-a je nakon toga suspendirala Mihajlovića koji je najprije udaljen sa suđenja, da bi mu se nakon toga godina sudilo pred Sudom BiH. U prvostepenoj presudi koju je u junu 2020. izrekla sutkinja Amela Huskić osuđen je na pet godina zatvora zbog nesavjesnog rada u službi. Nije nevažno napomenuti da je sutkinja Huskić rođena sestra Amera Bekrića, u to vrijeme direktora Agencije za privatizaciju FBiH, koja je na tu dužnost postavio Radončićev Savez za bolju budućnost. 

TAJNA PLJAČKE U CARGO CENTRU

U decembru 2020. godine Apelaciono vijeće Suda BiH poništilo je prvostepenu presudu Mihajloviću i prebacilo njegov predmet Općinskom sudu u Sarajevu.

Da je lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić galantan i "široke ruke" prema pravosudnim djelatnicima koje odnedavno naziva "državnom mafijom" ilustrira imenovanje Armina Kajmakovića, muža tužiteljice Diane, za direktora Međunarodnog Aerodroma Sarajevo.

Za Aerodrom Sarajevo veže se i jedna od najvećih skandala u tužiteljskoj praksi Diane Kajmaković.

Jedan od prvih velikih slučajeva na kojem je ona bila angažirana nakon što je sa Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo prešla u Tužiteljstvo BiH bila je pljačka velike količina novca na Aerodromu Sarajevo od decembra 2007. godine. Na ovoj istrazi radila je zajedno sa svojim kolegom, kasnijim nerazdvojnim "strateškim partnerom" Olegom Čavkom, koji je također stigao iz Kantonalnog tužiteljstva. Novac, 2,5 miliona KM u vlasništvu ABS Banke u spektakularnoj akciji naoružanih, maskiranih razbojnika opljačkan je iz Cargo skladišta Aerodroma. Uskoro je uhapšen Suad Glavinić, radnik Cargo centra, kojeg se teretilo da je ostavio nezaključan prostor u kojem je pošiljka bila smještena što su četvorica pljačkaša iskoristili, opljačkali novac zlostavljajući prisutne radnike. Pored Glavinića optužen je Saudin Duvnjak, koji je, navodno, pljačkašima nabavio vozilo koje su nakon bijega zapalili.

Sud Bosne i Hercegovine odbacio je 2010. godine navode optužnice i oslobodio Glavinića i Duvnjaka, što je nekoliko mjeseci kasnije potvrdilo i Apelacijsko Vijeće državnog Suda.

No, Suad Glavinić je ponovo uhapšen krajem iste godine u istrazi protiv zločinačke organizacije Zijada Turkovića koju je u ime Tužilaštva BiH također vodio dvojac Kajmaković-Čavka. Ova brutalna grupa optužena je za pljačku 2,5 miliona KM iz Cargo centra Sarajevskog Aerodroma u čemu im je, prema sumnjama dvojice tužitelja, pomagao Glavinić. No, budući da je on već oslobođen za istu inkriminaciju, te kako pravosudna abeceda propisuje da niko ne može dva puta biti suđen za isto kazneno djelo, on je nakon nekoliko nedjelja provedenih u pritvoru pušten na slobodu.

U pravosudnim kuloarima i među zaposlenicima Aeredroma dugo se špekuliralo da je ovaj fijasko tužiteljice Diane Kajmaković imao osobnu/porodičnu pozadinu i da je bio podstaknut ambicijama njenog muža Armina Kajmakovića da preuzme funkciju direktora aerodromskog Cargo Centra. Kao što je već navedeno, on je 2015. kao kandidat Radončićevog SBB-a (i "ekspert") izabran za direktora Međunarodnog Aerodroma Sarajevo.

Naredni skandal u koji je bila uključena Diana Kajmaković (ponovo, naravno, u tandemu s Olegom Čavkom) nešto je novijeg datuma, budući da je pravosudni epilog doživio prije dvije godine: tada je pravomoćno oslobođen Živko Budimir, nekadašnji predsjednik Federacije BiH. Sedam godina ranije, 2013., Budimir je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH zbog sumnje da je uzimao novac od zatvorenika koje je svojim odlukama pomilovao. Sarajevski dio operacije protiv tadašnjeg predsjednika Federacije BiH vodio je Čavka, koji ga je lišio slobode u njegovom kabinetu, dok je za Mostar, gdje je Budimir također imao svoj ured, bila zadužena Diana Kajmaković. Sigurnosne kamere tada su spominjale diletantski pokušaj jednog zaštićenog svjedoka kojeg je angažirala Kajmaković da u Budimirov kabinet ubaci kovertu sa novcem što je trebao biti krunski dokaz o korumpiranosti predsjednika Federacije BiH.

KO JE NAPAKOVAO BUDIMIRU?

Ovaj montirani pravosudni skandal imao je svoju prepoznatljivu političku pozadinu, jer se odvijao u vrijeme velike krize Vlade Federacije BiH koju je prouzročio sukob koalicijskih partnera, SDP-a BiH, s jedne, te SDA i HSP-a, s druge strane. Lagumdžijina stranka tražila je od Budimira da intervenira u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, da raspusti tadašnju aktualnu Vladu Federacije i imenuje novu, rekonstruiranu, koju bi pored SDP-a vjerovatno činili i ministri iz Saveza za bolju budućnost. Nakon što je on to u više navrata odbio učiniti, uslijedila je odmazda putem instrumentaliziranih, montiranih tužiteljskih optužnica.

Živko Budimir je, dakle, nakon sedam godina pravomoćno oslobođen svih optužbi i odmah je najavio privatnu tužbu protiv tužitelja Diane Kajmaković i Olega Čavke.

Sankcije koje je protiv državne tužiteljice Kajmaković ove nedjelje objelodanilo Ministarstvo financija Sjedinjenih Američkih Država bile su reakcija na pominjanje njenog imena u komunikaciji balkanskih mafijaša putem aplikacije SKY. Očigledno da im je ta kompromitirajuća činjenica bila povod za dodatne istrage i provjere, jer je teško vjerovati da bi bez njih na račun Kajmakovićke bile izrečene tako teške optužbe ("podrivanje demokratije i vladavine oprava" ) kakve je koristio Brian E. Nelson, američki podsekretar Trezora za terorizam i financijsku obavještajnu službu. 

Ništa od svega pobrojanog, kao ni nekih drugih manje drastičnih slučajeva, nije utjecalo na karijeru tužiteljice Kajmaković, postala je šefica Posebnog odjela za organizirani kriminal dok nije otkriveno da se njeno ime pominje u porukama na SKY aplikacijama!

Već smo na početku konstatirali da se ime Diane Kajmaković (a pogotovo njenog "strateškog partnera" Olega Čavke) u posljednjih petnaestak godina pominjalo u brojnim slučajevima koji su "snažno asocirali" na korupciju i kriminal, te da su i jedno i drugo često optuživani od strane okorjelih kriminalaca, ili su "upadali u mjere" koje su policijsko-obavještajne i sudske strukture poduzimale u sklopu posebnih istražnih radnji protiv organiziranog kriminala. Očigledno je problem sistemske prirode, jer informacije, saznanja prikupljena ovim putem nisu dalje operacionalizirana, provjeravana, istraživana, niti procesuirana. Sasvim sigurno da se to ne bi desilo ni ovoga puta, da su inkriminirani državni tužitelji mogli mirno spavati kao i do sada kada ih se nalazilo sa "prstima u pekmezu" ,

"Vrijeme je da bh. pravosuđe počisti svoju kuću", poručeno je povodom stavljanja Diane Kajmaković na američku "crnu listu" iz Ambasade SAD u BiH. Vjerovatno je i njima jasno da to "čišćenje" ne bi bilo moguće bez utjecaja i nadzora izvana. Vrana vrani oči ne vadi, kaže narodna poslovica, prilike u pravosuđu u Bosni i Hercegovini crnje su i od najcrnje vrane...Da nije tako, ne bi bilo moguće da se Diana Kajmaković, nakon svega pobrojanog i unatoč mnogo čemu što nije pomenuto, u danu kada je stavljena na američku "Crnu listu" i dalje na sjednici VSTV-a "bori" za funkciju Glavne državne tužiteljice BiH?! Ured Discliplinskog tužitelja jučer je saopćio da "nema saznanja da je u ovom trenutku protiv Diane Kajmaković pokrenuta istraga u krivičnom posutupku, niti da postoji drugi zakonski osnov za privremeno udaljenje".

Drugačije rečeno, ako tužiteljica Kajmaković ne smeta nama u pravosudnoj zajednici, baš nas briga šta o njoj misli bilo ko drugi, jer manje-više, svi smo mi Diana?! Kao što su bili i Tegeltija, i Tadićka i Burzićka i Čavka...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...