JASNA PORUKA VISOKOG KOMESARA EU ZA VANJSKU POLITIKU I SIGURNOST: "Osuđujemo ilegalne referendume i falsifikovane rezultate na istoku Ukrajine"

Šef evropske diplomatije Borrell na Twitteru je naveo da je to glasanje još jedno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine usred sistematskih kršenja ljudskih prava.

  • Evropa

  • 28. Sep. 2022  28. Sep. 2022

  • 0

Visoki komesar Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell osudio je i ilegalnim ocijenio referendume održane u četiri ukrajinske regije o pripajanju Rusiji.

U istočnim ukrajinskim regijama Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje u proteklih pet dana održani su referendumi, a tamošnja proruska separatistička administracija saopćila je da je 90 posto građana glasalo za pripajanje Rusiji. 

Šef evropske diplomatije Borrell na Twitteru je naveo da je to glasanje još jedno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine usred sistematskih kršenja ljudskih prava.

Pozdravio je hrabrost Ukrajinaca koji se i dalje suprotstavljaju ruskoj invaziji.

Vlasti Ukrajine i njeni saveznici su, također, osudili te referendume i nazvali ilegalnim.

Ambasadori Evropske unije sastaju se danas kako bi nastavili pripreme za sljedeći paket sankcija kao odgovor na proglašenu djelomičnu mobilizaciju u Rusiji.

Peter Stano, glasnogovornik EU-a, rekao je jučer da će posljedice osjetiti svi koji su pomogli u ovim nezakonitim referendumima.

Evropska unija je od početka rata Ukrajini osigurala pomoć u vrijednosti od 2,5 milijardi eura, a Rusiji je nametnula sedam paketa sankcija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...