NAKON PADA U PUKOTINU NA LEDENJAKU: Na Himalaji pronađeno tijelo poznate američke planinarke (VIDEO)

Raniji izvještaji navode da je pala u pukotinu na ledenjaku. 

  • Hronika

  • 28. Sep. 2022  

  • 0

Spasilački tim u Nepalu izvukao je tijelo poznate američke planinarke Hilaree Nelson blizu vrha planine Manaslu na Himalaji.

Nelson (49) se u ponedjeljak spuštala s osmog po veličini vrha na svijetu sa svojim partnerom kada je s njom izgubljen svaki kontakt. Spasioci su danas pronašli njezino tijelo na južnoj strani vrha visokog 8163 metara. Raniji izvještaji navode da je pala u pukotinu na ledenjaku. 

Nelson se smatra jednom od najboljih planinarki svoje generacije. 2018. su ona i njezin partner Jim Morrison postali prvi ljudi koji su skijali niz planinu Lhotse u Nepalu, četvrtom vrhu na svijetu po visini. Ona je također prva žena koja se u samo 24 sata popela na najvišu planinu, Mt. Everest, i susjednu Lhotse.

Istog dana kada je nestala Nelson, poginula je još jedna osoba

Morrison i tri vodiča prebačeni su jutros helikopterom s oko 6000 metara visine, piše BBC.

"Tijelo je dovezeno u bazni kamp. Nakon završetka potrebnih zakonskih procedura, bit će helikopterom prebačeno u Kathmandu", rekao je Jiban Ghimire, voditelj organizacije Shangri-La Nepal Trek, navodi Index.hr. 

Istog dana kada je nestala Nelson, poginula je još jedna osoba, a više od desetero je bilo ozlijeđeno u lavini na istom vrhu.

Svjedoci navode da je Nelson upala u duboku pukotinu u ledu samo 15 minuta nakon što je stigla do vrha Manaslu. Planinari koji su bili s njom kazali su da je "pala s druge strane vrha nakon što se otklizala njezina skija".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...