ČOVIĆEVI PUSTI SNOVI: "Ustavni sud bi mogao izbore proglasiti neustavnim i nelegitimnim!"

Mostarski portal ABC, blizak Čovićevom HDZ-u, piše da ne postoje uvjeti da se izborni rezultati zakonski implementiraju “s obzirom da su izbori provedeni po starom neustavnom i diskriminatornom zakonu”. 

  • Mini market

  • 28. Sep. 2022  28. Sep. 2022

  • 2

Čovišev portal tvrdi da su davno prije samog raspisivanja Općih izbora u BiH, stranke okupljene oko HNS-a danima ponavljale da nema uvjeta za raspisivanje izbora "jer je Ustavni sud dijelove izbornog zakona proglasio neustavnim i naredio njihovu promjenu u Parlamentu BiH”. 

Portal dalje tvrdi da sporni dijelovi Izbornog zakona, “pod pritiskom unitarističkog Sarajeva”, nisu promijenjeni u Parlamentu BiH pa je CIK raspisao izbore “po starom, diskriminatornom i neustavnom zakonu i tako BiH potencijalno gurnuo u još jednu krizu koja bi po svemu sudeći mogla biti pogubna za našu zemlju”. 

“Dakle, uporno ponavljanje iz Mostara da nema uvjeta za raspisivanje izbora je gola istina koja će najvjerovatnije otežati dane nakon izbora. Sasvim je jasno da ne postoje uvjeti da se izborni rezultati zakonski implementiraju s obzirom da su izbori provedeni po starom neustavnom i diskriminatornom zakonu”, piše Čovićev portal ABC, zanemarujući temeljni pravni postulat o kontiuitetu pravnih propisa, što znači da postojeći zakon ostaje na snazi sve dok se ne usvoji novi. 

Na kraju teksta Čovićev portal tvrdi da je savim jasno da bi Ustavni sud po bilo čijoj apelaciji “donio odluku da su izbori nelegalni i neustavni”, nakon čega bi “nastao politički lom preko leđa onih koji su se zdušno borili da dođe do održavanja izbora po neustavnom izbornom zakonu vjerujući da tako mogu na krajnje neprijateljski način izbaciti Hrvate iz svih nivoa vlasti u ovoj zemlji”.  

Portal na kraju navodi da bi trebalo učiniti sve da se izbori proglase neustavnim i nelegalnim bez obzira na ostvarene rezultate: “Time bi se poslala poruka jako bahatom Sarajevu koje itekako umišlja da imaju državu gdje mogu kako hoće, treba im pokazati da su oni samozvani i izmišljeni vlasnici BiH i da je istina potpuno drukčija." 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...