OSTAVILI BEZ DAHA ČAK I NATO SAVEZNIKE: Turska predstavila prvi ratni brod bez posade u svijetu

"Marlin je dobio specijalne zadatke na događajima s posmatračima na visokom nivou i uspješno ih je obavio".

  • HiTec

  • 28. Sep. 2022  28. Sep. 2022

  • 0

Tursko naoružano bespilotno plovno vozilo (AUSV) pokazalo je svoje sposobnosti na nedavnoj vježbi NATO-a u jugozapadnom Portugalu, postavši prva takva platforma Turske koja se pridružila vojnoj vježbi alijanse.

Razvili su ga turski pionir odbrane Aselsan i brodogradilište Sefine u sjeverozapadnoj provinciji Yalova pod koordinacijom Predsjedništva odbrambene industrije (SSB).

MARLIN, kako se zove, učestvovao je u vježbi sa oko stotinu drugih bespilotnih avijacijskih i mornaričkih vozila.

Oko 20 brodova je također bilo dio šestodnevne vježbe koja je počela u nedjelju i nazvana Dynamic Messenger 2022.

MARLIN, nazvan po okeanskoj ribi koja brzo pliva, bio je prvi AUSV koji je predstavljao Tursku na vježbi NATO-a. To je ujedno i prvi visokotehnološki AUSV na svijetu koji se može pohvaliti mogućnostima elektronskog ratovanja i ima veliku korisnu nosivost.

Mustafa Lutfi Civelek, menadžer strateških i bespilotnih sistema u brodogradilištu Sefine, rekao je da je ovo prvi put da MARLIN, kao nova platforma, nastupa u teškim uvjetima na okeanu u sklopu NATO vježbe nakon završetka ključnih testova u Turskoj.

Napominjući da je brod jedinstvena platforma koja može obavljati misije na površini, biti podmornica i voditi elektronski rat, Civelek je rekao da se u ovoj vježbi suočio s teškim uvjetima na moru, ali se pokazao sposobnim da ostane stabilan.

"Marlin je dobio specijalne zadatke na događajima s posmatračima na visokom nivou i uspješno ih je obavio. Nakon toga, visoki zvaničnik jedne važne zemlje NATO-a dobio je informaciju o MARLIN-u i želio je ostvariti zvanične odnose i saradnju u narednom periodu”, dodao je.

Civelek je naglasio da su tokom vježbe podaci dobijeni tokom obavljanja zadataka MARLIN-a pružili mnogo uvida za njegov razvoj o interoperabilnosti sa višim štabovima, sistemima komandovanja i upravljanja, te morskim, vazdušnim i podmorničkim elementima.

Osim Turske, samo su SAD i Britanija posjedovale platforme koje bi mogle obavljati takve zadatke u vježbi, rekao je. 

"Osim ovih, ne postoje druge bespilotne platforme koje mogu raditi sa letećim, plutajućim, ronilačkim elementima i komuniciraju sa komandnim štabom“, dodao je zvaničnik.

Naglasio je da MARLIN može obavljati velike zadatke uključujući izviđanje, nadzor i prikupljanje informacija i prenošenje u viši štab u pomorskom površinskom i podvodnom ratu.

MARLIN također ima osnovne i autonomne navigacijske sposobnosti i u budućnosti će biti opremljen vođenom municijom srednjeg dometa Kuzgun za površinsko ratovanje, dodao je Civelek.

“Marlin ima sposobnost otkrivanja elektronskog ratovanja i napada, ima komunikacijske sposobnosti koje su daleko iznad standarda i na i pod vodom.

"Također ima sposobnost da se suprotstavi lakim torpedima protiv podmorničkih ciljeva".

Civelek je objasnio da vozilo ima i dvoslojni komandni sistem koji uključuje sistem taktičke odbrane i operativni sistem komandovanja.

Rekao je da će preuzeti važne uloge, razvijene uz povratne informacije iz operacija turske mornarice.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...