"DANI" ISPRED NAS: U Jajcu će od 1. do 9. oktobra biti održani...

(...) "Šopovi dani na Plivi".

  • Kultura

  • 29. Sep. 2022  29. Sep. 2022

  • 0

Hrvatsko kulturno društvo Napredak, podružnica Jajce, organizira 21. manifestaciju "Šopovi dani na Plivi" koja će biti održana od 1. do 9. oktobra u Jajcu.

Glavna gošća ovogodišnje manifestacije je bosanskohercegovačka književnica Tanja Trifunović Stupar, najavili su organizatori.

Manifestacija će biti otvorena književnom večeri u Gradskoj galeriji u Jajcu s početkom u 19 sati, kada će nastupiti mladi jajački pisac Nermin Delić.

Organizatori su dodali da će se uz Delića predstaviti i Sanja Strukar te Faiza Helja.

Gost manifestacije bit će i unuk Nikole Šopa, Adrian Koštro, koji će se predstaviti u srijedu, 05. oktobra u Domu kulture na književnoj večeri "Nikola Šop i moja sjena" s početkom u 19 sati.

Tanja Trifunović Stupar će se predstaviti na Središnjoj pjesničkoj večeri u petak, 07. oktobra u Domu kulture u 19 sati. Gošća će, kako je najavljeno, posjetiti sve jajačke osnovne i srednje škole.

Tanja Stupar-Trifunović rođena je u Zadru 1977. godine. Diplomirala je na Filološkom fakultetu, Odsjek srpski jezik i književnost u Banjoj Luci. Piše poeziju, kolumne i književnu kritiku. Poezija joj je nagrađivana i prevođena na engleski, francuski, njemački, poljski, slovenski i danski jezik. Zastupljena je u više antologija i izbora iz poezije i proze, u zemlji i inostranstvu. Urednica je časopisa za književnost umjetnost i kulturu "Putevi". 

Sastavni dio "Šopovih dana na Plivi" su jajačke osnovne i srednje škole koje će se predstaviti svojim književnim večerima.

Učenici srednjih škola će odmjeriti svoje znanje o Šopovom liku i djelu kroz kviz "Upoznajmo Šopa", dok će osnovnoškolci imati natjecanje u čitanju i likovnu koloniju.

Manifestacija će biti zatvorena u nedjelju, 09. oktobra, klavirskim recitalom Adisa Sirbubala.

Bit će dodijeljene i nagrade za Natječaj za izbor najboljih literarnih radova.

Organizaciju 21. "Šopovih dana na Plivi", kao jednu od najznačajnijih književnih manifestacija u Bosni i Hercegovinu, pomogli su Općina Jajce i Središnja Uprava Napretka.

 (Fena) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...