VIRUS I DALJE PRIJETI: "Zainteresiranost građana za vakcinisanje protiv Covida-19 trenutno nije na nivou koji bi željeli i na..."

(...) nivou koja bi imao povoljan učinak na zdravlje stanovništva u Federaciji BiH.

  • Zdravlje

  • 29. Sep. 2022  29. Sep. 2022

  • 0

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH uputio je Vladi FBiH zahtjev za davanje saglasnosti za pokretanje postupka javne nabavke za novu bivalentnu vakcinu koja štiti od izvornog soja virusa i trenutno dominantnih podvarijanti BA.4 i BA.5., potvrđeno je Feni iz tog zavoda iz kojega su zatražili pomoć u nabavci i od međunarodnih donatora.

Napominju kako će, nakon što Vlada Federacije BiH da saglasnost koja uključuje i osiguravanje materijalnih sredstava, postupiti u skladu sa Zakonom o javnim nabavakama Bosne i Hercegovine.

Istovremeno, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je iskazao potrebe za ovom vakcinom i međunarodnim donatorima, kao i COVAX mehanizmu. U Zavodu također podsjećaju kako je Evropska agencija za lijekove do sada odobrila dvije vakcine protiv Covida-19 koja imaju u sebi i genetske podvarijante omikrona (BA.4 i BA.5).

"Nova vakcina se koristi kao druga, dodatna doza na primarnu vakcinaciju, a Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Federalnog ministarstva zdravstva je preporučilo ovakvo ordiniranje", naglašavaju te dodaju kako su trenutno u Evropi cirkulirajuće podvarijante genetske varijante omikron SARS-CoV-2.

Što se tiče raspoloživih doza, kao i onih koje su propale, iz Zavoda ističu kako “trenutno raspolažemo sa 415.015 doza vakcina protiv Covida-19 (Pfizer, Moderna, Sinopharm i Sinovac), dok je za 607.829 doza vakcina istekao rok trajanja”.

Upitani kolika je uopće zainteresiranost građana za vakcinisanje protiv Covida-19, odgovorili su kako ona trenutno, nije na nivou koju bi željeli i na nivou koja bi imala povoljan učinak na zdravlje stanovništva u Federaciji BiH.

Stoga i ne čudi da su, prema posljednjim podacima kojima Zavod raspolaže, svega 4.334 osobe primile četvrtu dozu vakcine protiv covida-19 (0,24%).

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH ponovno su pozvali sve stanovništvo da se vakciniše, što u primarnoj seriji (prve dvije doze) što dovakcinacijom, a posebno najugroženije, osobe iznad 60 godina života i imunokompromitirane hroničnim bolestima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...