KAMPANJA ZA RAZBIJANJE BiH: Dodika podržavaju Beograd i Rusija, Čovića Zagreb i Rusija, samo još da se na izborima riješe Izetbegovića i Komšića!

Obmanjivanje glasača obećavanjima o promjenama i već sad najavljujući vlast s HDZ-om, koji sigurno neće ni milimetra odstupiti od svojih zahtjeva, mogla bi se “opoziciji“ obiti o glavu. Jer, ukoliko i ostvare procent kojim mogu “pomesti“ SDA, a onda se upuste u formiranje vlasti praveći ustupke HDZ-u, to bi moglo dovesti do ozbiljnih problema u Federaciji i haosa kakvom smo svjedočili nakon najave visokog predstavnika da će nametnuti izmjene Izbornog zakona. Upravo takav haos bi najviše odgovarao SNSD-u i HDZ-u i njihovim tvrdnjama o neodrživosti BiH, te kako su Bošnjaci najveći problem. “Opozicija“ se igra opasnom vatrom, jer Bošnjaci mogu puno toga pretrpjeti, ali ne i izdaju države.

  • Politika

  • 29. Sep. 2022  29. Sep. 2022

  • 39

Milorad Dodik vojnim helikopterom Srbije dolazi na predizborne skupove, finansiranje kampanje pomogli su mu Rusi, a Aleksandar Vučić je došao u Bijeljinu da ga podrži, gdje ga je Dodik dočekao izjavom: “Dobro došao na svoje, među svoje“. Na “svome“ je bio i Andrej Plenković, premijer Hrvatske, prisustvujući završnom skupu HDZ-a BiH u Livnu dok visokom predstavniku u BiH poručuje da nije kasno da do nedjelje nametne promjene Izbornog zakona BiH, onako kako je on to od njega tražio!

U jeku kampanje Dodik je na RTRS-u ispričao kako je Hrvatsku i Hrvate u BiH uspio pridobiti time što sa svojim najbližim političkim suradnicima stalno ističe podršku zahtjevima za promjenama Izbornog zakona BiH kao i za uspostavu trećeg entiteta u BiH koji, opet zahvaljujući njemu, ne zadire u Republiku Srpsku nego će dijeliti isključivo Federaciju. U svoje zasluge Dodik je pripisao i to što je Hrvate izdvojio iz jedinstvene politike međunarodne zajednice koja onemogućava secesionističke planove rukovodstva Republike Srpske, a u prilog svojim tvrdnjama je naveo: “Kada ste čuli u zadnjih pet godina da je Hrvatska politički napala Republiku Srpsku? Je li to slučajno? Imaju neke politike koje to grade.“ Nije propustio naglasiti da ne odustaje od planova za odcjepljenje RS-a, odnosno od planova za promjene državnih granica u regionu.

U kampanji je Dodik otvoreno poručio će sve raditi na razbijanju BiH i odcjepljenju Republike Srpske, uz pomoć Beograda i Rusa, a Dragan Čović da će raditi na promjenama Izbornog zakona BiH i uspostavljanju trećeg entiteta po svaku cijenu, uz podršku Zagreba i Rusije. Nije javno rečeno da se u planovima Dodika i Čovića Bošnjaci ništa neće pitati, kao što su svojevremeno govorili Milošević i Tuđman, djeleći BiH, da se Muslimani neće ništa pitati, ali to se – podrazumijeva.

Najveći otpor ovom udruženom zajedničkom djelovanju i ranije i tokom kampanje pružaju Bakir Izetbegović i Željko Komšić kojih se Beograd i Zagreb najviše i plaše. Milorad Dodik je otvoreno rekao da se kandidirao za predsjednika Republike Srpske kako bi nastavio na jačanju ovog entiteta i njegovom odcjepljenju, što Srbija i Rusija otvoreno podržavaju, čemu se u kampanji pridružio i Orban. Oni su svi zajedno tapšali i dolasku desnice na vlast u Italiji. HDZ je otvoreno najavio blokade u Federaciji ukoliko ne ostvare ubjedljivu pobjedu na izborima i ukoliko se ne nametnu promjene Izbornog zakona BiH, čime će nesumnjivo, uz sve drugo, opet doći do blokade formiranja Vlade FBiH.

Uz mlake poruke napadima na državu “ujedinjena opozicija“ ne krije da im je, uz Sarajevo, glavni cilj Vlada Federacije i sigurni su da će to 11 ujedinjenih stranaka uspjeti dobiti. Ono što se nagađalo, prvo je izjavio Damir Arnaut, a onda potvrdio i Edin Forto – spremni su ući u vlast i s HDZ-om, ali nikad s SDA, jasno poručujući na koga se odnose promjene koje obećavaju. Ironija je da Arnaut i ostali iz “opozicije“ mogu u koaliciju s Radončićem nakon svega što je radio, ali ne mogu s Izetbegovićem.

Prije ovih izjava Arnauta i Forte i Fahrudin Radončić i Edin Konaković izjavljivali su da Hrvati moraju imati svoja prava i “legitimne“ predstavnike, a Željko Komšić ih je čak optužio za izdaju države koju su zagovarali podrškom promjena Izbornog zakona BiH koje su trebale biti nametnute u Neumu a kojima bi izašlo u susret HDZ-u. Jednostavno rečeno, ukoliko pobjede “opoziciji“ je najvažnije da preuzmu Vladu Federacije a zbog toga su se spremni dogovoriti i s HDZ-om i dati ustupke Čoviću.

Kako će na to reagirati glasači “opozicije“, koje nezadovoljne stanjem u zemlji i teškom ekonomskom situacijom “opozicija kupuje“ obećanjima o promjenama i o tome kako će “pomesti“ SDA. Metenje je Konaković najavljivao i nakon prošlih izbora, no nakon vladavine u Kantonu Sarajevo i sarajevskim općinama (pobjedama na lokalnim izborima u agresivnoj kampanji koja je imala samo jedan cilj: smijenimo SDA) teško da se mogu vidjeti te promjene o kojima “opozicija“ u vlasti i dalje priča. Uz to, stalno se govori o odlascima građana iz BiH, za šta se optužuje SDA, no nikad niko nije izašao s podatkom koliko je građana napustilo Sarajevo, Zenicu, Tuzlu, Unsko-sanski kanton gdje je na vlasti “opozicija“.

Obmanjivanje glasača obećavanjima o promjenama i već sad najavljujući vlast s HDZ-om, koji sigurno neće ni milimetra odstupiti od svojih zahtjeva, mogla bi se “opoziciji“ obiti o glavu. Jer, ukoliko i ostvare procent kojim mogu “pomesti“ SDA, a onda se upuste u formiranje federalne Vlade praveći ustupke HDZ-u i objašnjavajući građanima kako to moraju, to bi moglo dovesti do ozbiljnih problema u Federaciji i haosa kakvom smo svjedočili nakon najave visokog predstavnika da će nametnuti izmjene Izbornog zakona (od čega se nije odustalo, čekaju se rezultati izbora) zbog čega su građani organizirali velike proteste pred OHR-om. Upravo takav haos bi najviše odgovarao SNSD-u i HDZ-u i njihovim tvrdnjama o neodrživosti BiH, te kako su Bošnjaci najveći problem, teze koje su već uspjeli nametnuti i nekim zapadnim ambasadama. “Opozicija“ se igra opasnom vatrom, jer Bošnjaci mogu puno toga pretrpjeti, ali ne i izdaju države.

Jedina snaga i odgovor politici SNSD-a i HDZ-a koja ima podršku Beograda i Zagreba, ali i Rusije i dijela zapadnih zemalja, jeste jaka koalicija i zajednički odgovor stranaka iz Sarajeva. Podjelama, međusobnim optužbama koje su na granici s mržnjom, bošnjački korpus je zasad potpuno razbijem. Sve navedeno jesu ključni razlozi zašto se predstojeći izbori smatraju možda i najvažnijim nakon Daytona, jer nema nikakve sumnje da će od rezultata izbora i uspostavljenih koalicija zavisti, ne samo ko će formirati vladu Kantona Sarajevo i Federacije, nego i budućnost i opstojnost države Bosne i Hercegovine.

Komentari - Ukupno 39

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...