NE MOŽE NIŽE: Predstavljen najjeftiniji električni automobil na svijetu, ali postoji samo jedan problem...

Isporuke će započeti početkom sljedeće godine, premda kompanija već prima narudžbe.

  • Auto

  • 30. Sep. 2022  

  • 0

Tata Motors je najveći proizvođač automobila u Indiji i jedna od najvećih kompanija u svijetu. Njihov električni odjel upravo je predstavio Tata Tiago EV, vrlo pristupačno električno vozilo.

Model koji bi to trebao promijeniti se mjerenjem svrstao u kategoriju urbanih, odnosno u segment A. Riječ je o vozilu dugačkom 377 cm, s međuosovinskim razmakom od 2,4 metra. Ispod tog malog tijela kriju se baterije skromnog kapaciteta. Toliko su male da postoje čak i motocikli s većim kapacitetom. Tata navodi dvije različite veličine baterije: 19 i 24 kWh, isti kapacitet s kojim je Nissan predstavio LEAF prije više od deset godina. Prema službenim podacima, autonomija sežu od 250 do 315 kilometara, ali u MIDC ciklusu, što je posebni homologacijski ciklus Indije. Logično je pomisliti da bi se u WLTP ciklusu udaljenosti znatno skratile, na oko 150 i 200 kilometara.

Unatoč tome Tata nudi sisteme brzog punjenja za Tiago EV, odnosno 110 kilometara autonomije u samo 30 minuta. Međutim, prava vijest je prodajna cijena. Tata Tiago EV se oglašava od 8,49 lakha, a to je oko 10.000 eura, do najviše 11,79 lakha, što je nešto ispod 14.000 eura.

Dakle, jeftini električni automobila su mogući, ali uz jednan kompromis – bateriju skromnog kapaciteta. Isporuke će započeti početkom sljedeće godine, premda kompanija već prima narudžbe.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...