NERMIN OGREŠEVIĆ, PREDSJEDNIK NES-a: "Moramo vratiti moralni kredibilitet našoj domovini. Trebaju nam snaga i snažan razvoj kako bismo vratili povjerenje građana u institucije"

- Očekujem dobre rezultate. Mi ćemo biti jači nego što smo do sada bili. To nam u ovom trenutku govori realna analiza. Naše ambicije jesu da učestvujemo u vlasti, kako bi mogli implementirati ove programe koje imamo, kazao je Ogrešević.

  • Politika

  • 30. Sep. 2022  

  • 1

Opći izbori u Bosni i Hercegovini koji će biti održani u nedjelju 2. oktobra mnogi ocjenjuju kao najznačajnijim u proteklih 30 godina.

Šta možemo očekivati nakon izbora, može li doći do značajnih promjena u Bosni i Hercegovini pitali smo Nermina Ogreševića, predsjednika Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za Raport Ogrešević govori i o huškačkoj retorici SDA na čelu sa Bakirom i Sebijom Izetbegović, ali i na glavne probleme koji koče procese u Bosni i Hercegovini.

Značajan faktor

Izbori su za nekoliko dana. Očekujete li da će doći do promjena?

Zadovoljan sam kako je protekla politička kampanja NES-a BiH, ali i angažmanom aktivista i kandidata naše stranke. Očekujem da ćemo i ove posljednje dane kampanje odraditi maksimalno posvećeno i odgovoreno. Ukoliko tako bude, mislim da će naš rezultat biti dobar. Naša ambicija je da aktivno učestvujemo u formiranju federalne i državne vlasti. Bit ćemo parlamentarni u svim kantonima u kojima nastupamo i potrudit ćemo se da budemo značajan faktor. Mislim da ćemo pobijediti na području Unsko-sanskog kantona.

Očekujem dobre rezultate. Mi ćemo biti jači nego što smo do sada bili. To nam u ovom trenutku govori realna analiza. Naše ambicije jesu da učestvujemo u vlasti, kako bi mogli implementirati ove programe koje imamo.

NES je u kampanji ponudio konkretan program, fokusirani ste na državu. Odakle treba krenuti, mogu li se napraviti vidljivi pomaci u mandatu koji traje četiri godine?

Imamo program i određene strateške poteze koje zagovaramo. Neke smo javno iznosili, svakako da ima i onih koje nismo. Gledam to na način da prvo trebamo zaustaviti lošu praksu koju je vlast izgradila posljednjih 30 godina. Loša praksa se ogleda u krađi resursa javnog novca, netransparentnosti, ali i mnogim drugim faktorima. To je prvo što moramo zaustaviti. Naravno, taj novac bismo usmjerili u sljedeće programe. Zatim, spriječiti krađu i netransparentno trošenje novca, a onda uraditi krucijalne poteze kao što su poreske reforme, namjenska potrošnja, ubrzati proces izgradnje autoputeva, smanjiti doprinose na 30 do 25 posto, nova zapošljavanja, ali i otvoriti ambijent za domaće i strane investitore. Istina je da krađa javnog novca pravi veliki problem.

I NES je stao iza kandidature Denisa Bećirovića za člana Predsjeništva BiH. Kakva je Vaša prognoza u odnosu na Bakira Izetbegovića?

Očekujemo pobjedu Denis Bećirovića. SDA i Bakir Izetbegović su uložili ogroman novac u kampanju i to se jasno vidi. Vrlo su agresivni, pa čak mi se čini i da ih hvata panika. To potvrđuju i posljednje izjave Bakira Izetbegovića i Sebije Izetbegović, ali i drugih članova stranke. Izjave su u krajnju ruku nerazumne, neodgovorne, ali čini mi se da ipak to pokazuje da vlada strah i panika.

Predsjednik SDA, ali i njegova supruga u predizbornim govorima često koriste sintaksu “ono što je otpalo od SDA”. I Vi ste nekada bili u toj stranci, kako komentirate takve izjave?

SDA i ja smo se davno razišli. Davno je to bilo, 2006. godine kada sam bio jako mlad. Mi smo se razišli zbog principa o kojima stalno pričam. Uvijek smo bili protiv zloupotrebe i krađe javnog novca. Mi smo bili za relevantnost te da se mjeri učinak svakog kadra. Zastupali smo da se sve cijeni prema učinku i rezultatima. Kompetencije i znanje smo stavili u prvi plan i naravno mi kao takvi puni poleta nismo naišli na plodno tlo. I došlo je do toga da se raziđemo. Bili smo upravu, oni nisu bili upravu. Takva praksa vladanja i posmatranje vlasti kao plijena, kao prilike da se pojedinci okoriste su nas doveli u situaciju u kojoj smo sada, da nam mladi odlaze, da nemamo perspektivu, ekonomsku snagu, pravnu sigurnost itd.

Urušavanje ekonomskog sistema

Sebija Izetbegović praktično je zaprijetila građanima BiH, prije svega Bošnjacima, da ih čekaju nove Tomašice ako daju svoj glas opoziciji. Kako to komentirate?

To je monstruozno. Borili smo se da živimo u demokratskom društvu, a stranke su same element tog društva. Ni ne možemo imati izbore bez stranaka, prema tome pokušaj da se samo jedna stranka definira kao čuvarica BiH i bh. vrijednosti zaista je morbidan i antidemokratski. Na drugoj strani, bili su na vlasti i nisu pokazali ništa. Došlo je samo do urušavanja ekonomskog sistema i perspektiva. sa ovakvom vlašću nismo jaki i to nas čini metama.

Mi smo razmišljanja da moramo biti posvećeni domovini, tražimo od kadrova NES-a da budu odgovorni. Nama treba snaga i snažan razvoj jer trebamo povratiti povjerenje građana u institucije.

Ljudi odlaze jer nemaju povjerenja. Nema povjerenja zbog privatizacije procesa, institucija i to je krucijalni problem o kojem bi otvorenih očiju trebala razmisliti gospođa Sebija. Cjelokupni njihov pristup je očit primjer da je njima vlast ipak najbitnija. Oni se bore za vlast, a ne da naprave nešto. Za sve imaju opravdanje.

Peti ste mandat na čelu grada Cazina koji je postao privredni centar USK. Može li se ono što je urađeno urađeno u Cazinu preslikati na BiH?

Može se preslikati. Ako budemo imali priliku da učestvujemo u vlasti, to ćemo iskustvo prenositi. Moramo vratiti moralni kredibilitet našoj domovini. Formula uspjeha je vrlo jednostavna. Pošten rad, javni novac treba čuvati i trošiti kako treba. Bitna je posvećenost. Treba uvesti reda, odgovorne kadrove. Istina je da će to biti težak posao i da će biti mnogo otpora. Treba će nam snažan vjetar da to uspijemo uraditi, da dovedemo državu u red.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...