"SB" NA PRESS-u KOALICIJE POD LUPOM: Od jula u BiH zabilježene 1.202 izborne nepravilnosti, brojne prijave za kupovinu glasova (FOTO)

Kako se navodi, izvještaj se odnosi na period od 25. jula pa sve do 25. septembra 2022. godine gdje su zabilježene 1.202 različite izborne nepravilnosti.

  • Vijesti

  • 30. Sep. 2022  

  • 0

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" održala je konferenciju za medije na kojoj je predstavila Preliminarni izvještaj dugoročnog posmatranja izbornog procesa uoči Općih izbora 2022. godine, prenosi Klix.ba.

Kako se navodi, izvještaj se odnosi na period od 25. jula pa sve do 25. septembra 2022. godine gdje su zabilježene 1.202 različite izborne nepravilnosti.

"Najveći broj izbornih nepravilnosti odnosi se na 484 slučaja preuranjene izborne kampanje u 67 općina/gradova u BiH, od čega se 157 nepravilnosti odnosi na dokazane slučajeve plaćenog oglašavanja na društvenim mrežama u vrijeme kada to Izbornim zakonom BiH nije dozvoljeno, dok se 384 slučaja odnose na zloupotrebe javnih resursa i/ili funkcija u svrhu izborne kampanje u 67 općina/gradova", navodi se u izvještaju.

Također, pojasnili su kako se i u ovom predizbornom periodu nastavila praksa trgovine u biračkim odborima.

Trgovina mjestima u biračkim odborima

"Nastavlja se praksa trgovine mjestima u biračkim odborima, a prema informacijama dobijenim sa terena sumnja na pomeutu nepravilnost zabilježena je u 55 slučajeva u 36 različitih općina/gradova. Zabilježeni su brojni navodi o kupovini glasova, raspon cijene glasa kreće se od 50 - 200 KM", pojašnjava se.

Iz Koalicije "Pod lupom" su naveli i da se nastavlja praksa nedozvoljenih pritisaka na birače nuđenjem zaposlenja, prijetnjama gubitkom posla, zastrašivanjem i distribucijom poklon paketa u zamjenu za glas.

"Izražena je zloupotreba društvenih mreža za korištenje neprimjerenog govora i govora mržnje u svrhu defamacije kandidata ili političkih oponenata, često kroz tzv. botove. Za razliku od ranije posmatranih izbornih procesa, nije bilo prijavljenih slučajeva zloupotrebe ličnih podataka za glasanje putem pošte, što je rezultat uvođenja dodatnih mehanizama osiguranja pri registraciji za glasanje van BiH od strane CIK BiH, kao ni prijava u vezi ažurnosti Centralnog biračkog spiska (npr. umrla lica na biračkom spisku)", stoji u analizi.

Pojasnili su kako su slučajevi plaćene zakonom zabranjene kampanje i navoda o sumnji na trgovinu mjestima u biračkim odborima dostavljeni su CIK-u BiH na postupanje.

"Po osnovu prijava Koalicije 'Pod lupom' CIK BiH izrekla je sankcije političkim subjektima za plaćeno oglašavanje na društvenim mrežama u vrijeme prije zvaničnog početka izborne kampanje. Po osnovu prijava Koalicija 'Pod lupom' izrečene su prve sankcije za političke subjekte i pojedince za nezakonitu trgovinu mjestima u biračkim odborima. 26 od ukupno 50 preporuka Koalicije 'Pod lupom' djelimično je ili u potpunosti implementirano u izborna pravila, od čega čak 14 u posljednjih 6 mjeseci kroz izmjene i dopune Izbornog zakona BiH i podzakonskih akata CIK BiH", ističu iz organizacije.

Izborna administracija

Na ovoj konferenciji za mediji, iz Koalicije "Pod lupom" su se osvrnuli i na rad Centralne izborne komisije.

"CIK BiH u periodu od raspisivanja izbora održala je više od 30 sjednica. Sjednice CIK BiH otvorene su za javnost, prenose se uživo putem službenog kanala na video servisu, transparentnost i komuniciranje sa javnošću unaprijeđeno je češćim obavještavanjem javnosti i prisustvom na društvenim mrežama", saopćili su.

Također, naglašeno je kako je usvojen niz novih pravila za ove izbore.

"CIK BiH usvojila niz izmjena provedbenih akata u pripremi za održavanje općih izbora, sa ciljem zaštite integriteta izbornog procesa i vraćanja povjerenja javnosti u izborni proces. Većina ovih izmjena predstavljaju i realizaciju preporuka Koalicije 'Pod lupom' za unapređenje izbornog procesa. CIK BiH je nastavila sa praksom razmatranja uočenih nepravilnosti i sankcionisanja istih, s tim što se uglavnom radi o postupanjima po prijavama trećih strana", piše u izvještaju.

Dugoročni posmatrači Koalicije "Pod lupom" zabilježili su ukupno 99 propusta u radu lokalnih izbornih komisija u periodu od 25. jula do 25. septembra.

"Lokalne izborne komisije uglavnom poštuju rokove predviđene izbornim kalendarom, dok najveći izazov predstavlja popunjavanje biračkih odbora obzirom da politički subjekti nisu dostavili dovoljan broj kandidata/kinja za članove i zamjenike/ice u biračkim odborima. Lokalnim izbornim komisijama uložen je 21 prigovor na izborni proces u 9 općina/gradova koji se uglavnom odnose na žrijebanje za pozicije u biračkim odborima te rješenja o imenovanju biračkih odbora. Saradnja dugoročnih posmatrača Koalicije 'Pod lupom' i lokalnih izbornih komisija je na sada već tradicionalno korektnom nivou, uz rijetke izuzetke gdje je saradnja otežana", zaključili su iz Koalicije "Pod lupom".

Dodatno, radi informisanja javnosti o izbornim nepravilnostima, Koalicija "Pod lupom" je pripremila online alat - Mapu izbornih nepravilnosti – koja će javnosti i zainteresovanim stranama dati uvid u tok izbornog procesa u BiH kroz same prijavljene, odnosno zabilježene nepravilnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...