RADOVI NA KORIDORU 5C: Od ponedjeljka slijedi dvomjesečna obustava saobraćaja na magistrali od Mostara prema Čapljini

Nakon termina totalne obustave saobraćaj će se nastaviti odvijati naizmjenično, propuštanjem vozila jednom saobraćajnom trakom, uz reguliranje semaforima. Obustave na navedenom dijelu nisu planirane nedjeljom i praznicima.

  • Vijesti

  • 30. Sep. 2022  

  • 3

Zbog radova na izgradnji pristupne ceste s M17 na čvoru Počitelj, u okviru izgradnje autoceste na Koridoru 5C na poddionici Počitelj – Zvirovići, od ponedjeljaka 3. oktobra je planirana obustava saobraćaja na magistrali od Mostara prema Čapljini na dva mjeseca.

 

Kako navode iz JP Autoceste FBiH obustava saobraćaja na magistralnoj cesti M17 je planirana na dionici 017 Buna – Tasovčići zbog radova na stacionaži km 13+550 u periodu od 3. oktobra do 3. decembra ove godine.

Obustava saobraćaja, osim za vozila hitne pomoći, policije, vatrogasne službe, vozila oružanih snaga BiH, vozila na redovitom održavanju cesta i slično, će biti periodična i to u periodu od 09:00 do 12:15 sati i od 13:15 do 15:00 sati.

Nakon termina totalne obustave saobraćaj će se nastaviti odvijati naizmjenično, propuštanjem vozila jednom saobraćajnom trakom, uz reguliranje semaforima. Obustave na navedenom dijelu nisu planirane nedjeljom i praznicima.

Za vrijeme totalne obustave saobraćaja sudionici u saobraćaju mogu koristiti alternativne pravce: M-6: dionica 003 Tasovčići-Masline koja se nastavlja na M-17.3: dionica 001 Buna-Masline. M-6: Tasovčići – Trebižat koja se nastavlja na R-425a: Trebižat – Tromeđa koja se nastavlja na M-17.4: Tromeđa – Mostar.

M-6: Tasovčići – Domanovići koja se nastavlja na Lokalnu cestu: Domanovići-Buna koja se nastavlja M- 17.3: Buna spoj s M-17. Kako pojašnjavaju iz JP Autoceste obustave saobraćaja na navedenoj dionici magistrale su nužne, jer je predmetna pristupna cesta je jednim svojim dijelom položena na liticu koja prolazi iznad postojeće magistralne ceste M-17 tako da je horizontalna udaljenost vrlo mala uz znatnu visinsku razliku.

"Zbog navedenog, na tom dijelu ceste nije moguće izvoditi radove na iskopima bez ugrožavanja sigurnosti odvijanja saobraćaja na magistralnoj cesti M17, a zbog visokog rizika od pada kamenog materijala s mjesta izvođenja radova i nemogućnosti izgradnje bilo kakvih fizičkih barijera zbog specifičnosti same lokacije", stoji u pojašnjenju.

 

JP Autoceste Federacije BiH je kako navode, detaljnom analizom saobraćajnog opterećenja kroz određene periode dana utvrdilo termine zatvaranja ceste tako da se omogući nesmetan promet kada su vršni sati te su tako minimizirani negativni efekti istoga.

"Planiramo pratiti stvarno stanje prometa, te po potrebi korigirati i prilagođavati periode zatvaranja magistralne ceste M17 kako sigurnost prometa ne bi bila ugrožena o čemu će se javnost blagovremeno obavijestiti", poručili su iz JP Autoceste FBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...