KANDIDAT DEMOKRATSKE FRONTE ZA SKUPŠTINU KS MIRZA MEMIŠEVIĆ ZA SB: "Sa milion potpisa pokazat ćemo snagu građanske, inkluzivne Bosne u odnosu na one koji žele cijepati našu zemlju po liniji entiteta ili presuđenog UZP-a"

"Ovi izbori su referendum između građanske države koju zastupa Željko Komšić i njenog uništenja na kojem rade Dodik i Čović", kaže Memišević.

  • Politika

  • 30. Sep. 2022  30. Sep. 2022

  • 4

" Vlada Kantona Sarajevo u odlasku nije uradila niti započela ključni infrastrukturni projekt kako se kroz Sarajevo ne bi vozilo po sat vremena i više - južnu longitudinalu, niti tzv. gradski autoput, nije uspostavila sistem videonadzora, popravila zdravstveni sistem, nije riješila probleme deponije Smiljevići", objašnjava u intervjuu za Slobodnu Bosnu kandidat Demokratske fronte za Skupštinu Kantona Sarajevo Mirza Memišević.

Iako se lista za Skupštinu Kantona Sarajevo nalazi na posljednjem, 40. mjestu, za sebe će reći da je "zadnji na listi, ali prvi na zadatku".

Po zanimanju je diplomirani politolog, član je Demokratske fronte od njezina osnivanja, a godinama radi kao viši stručni suradnik na radiju RSG.

Za Slobodnu Bosnu govorio je o predstojećim Općim izborima, svojoj kandidaturi, projektima u Kantonu Sarajevo, te o inicijativi "Milion potpisa za građansku državu" .

SB: Povodom nastupajućih Općih izbora 2022. i činjenice da ste kandidat DF-a za Skupštinu KS, možete li nam objasniti zašto bi se građani KS sa pravim glasom, baš za Vas trebali odlučiti na izborima, te koje ideje i inicijative predlažu za poboljšanje života u KS?

Memišević: Potrebno je povećati sigurnost građana, poboljšati zdravstvo, unaprijediti obrazovanje, javni prijevoz i još mnogo toga. Zdravstveni sustav mora pružati kvalitetnu uslugu. Domovi zdravlja trebaju postati to, domovi zdravlja, a ne domovi čekanja. Sarajevu treba video nadzor. Ministarstvo unutarnjih poslova KS prioritetno mora pristupiti ovom projektu, ali i zaposliti više policajaca.

Također, potrebno je izgraditi parking garaže. Nepropisno parkirana vozila su na svakom koraku. Broj automobila je sve veći, a broj parking mjesta je isti ili još manji. Zato je neophodno započeti izgradnju montažnih parking garaža. Djeca i roditelji susreću se sa stalnim promjenama učiteljica i nastavnika. Glavni uzrok su propisi koje je potrebno promijeniti. Skupština KS mora zaustaviti hokejaške izmjene nastavnog osoblja. Deponiju Smiljevići treba zatvoriti. Ali dok se to ne dogodi, potrebno je drastično povećati reciklažu i osigurati kvalitetno funkcioniranje deponije.

SB: Prema Vašem mišljenju šta Kanton Sarajevo treba i može uraditi odmah, po formiranju vlasti, šta je ono što je lako izvodivo, i na čemu bi odmah trebalo početi raditi?

Memišević: Izgradnja ključnih puteva kroz grad zaista više ne bi smjela čekati. Nenormalno je da se kroz Sarajevo mora voziti po sat vremena ili više iako se taj put bez gužve može proći za dvadesetak minuta. Brzo i lako se može riješiti nedostatak parking prostora izgrađenom montažnih garaža. Pod hitno treba povećati mrežu staza za bicikliste i vozače romobila.

Javnu rasvjetu potrebno je obnoviti. Nove led sijalice štede energiju i bolje osvjetljavaju. Postojeće "fenjere" konačno treba zamijeniti novom tehnologijom.

SB: Šta najviše zamjerate sadašnjoj vlasti u KS, šta su mogli, a nisu uradili, šta bi Vi promijenili?

Memišević: Vlada Kantona Sarajevo u odlasku nije uradila niti započela ključne infrastrukturne projekte kako se kroz Sarajevo ne bi vozilo po sat vremena i više - južnu longitudinalu, niti tzv. gradski autoput. Također, nije uspostavljen sistem videonadzora, popravljen zdravstveni sistem, nije riješen problem deponije Smiljevići, javni gradski saobraćaj ne postoji u pojedinim rubnim područjima Kantona.

Vlast u Kantonu Sarajevo nije usvojila Zakon o načelima lokalne samouprave…, da dalje ne nabrajam, ali još brojni projekti i dalje čekaju realizaciju. Spomenut ću ipak još samo jedan vrlo loš potez ove Vlade, a to je vakcinisanje u kabinetima.

Sjetite se, ministrima se išlo na noge da primi Pfizer vakcinu, koje u to vrijeme nije bilo ni za teško oboljele, a neki građani su putovali u Srbiju da bi primili vakcinu dok su drugi čekali pred Zetrom.

SB: Inicijativa "Milion potpisa za građansku državu" čini se da ima odjeka u javnosti. Zašto je po Vašem mišljenju ta inicijativa dobra i zašto HDZ-ovi prijedlozi nisu dobri za budućnost BiH?

Memišević: Podrškom ovoj inicijativi pokazujemo da smo za evropsku Bosnu i Hercegovinu. Pokazujemo da poštujemo Europski sud za ljudska prava koji je presudio da naša zemlja krši ljudska prava jer Bošnjaci, Hrvati i drugi nesrbi iz entiteta RS ne mogu biti birani u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kao ni Srbi a ni drugi nehrvati i nebošnjaci iz entiteta FBiH.

Drugi razlog su pritisci na bosansku stranu koji će biti obnovljeni nakon izbora. Sa milion potpisa ćemo pokazati snagu građanske, inkluzivne Bosne u odnosu na one koji žele cijepati Bosnu po liniji entiteta ili presuđenog udruženog zločinačkog poduhvata.

Ako bi poštovali želje HDZ-a i njihovog glavnog saveznika SNSD-a onda niko ne bi živio u Bosni i Hercegovini, jer nje ne bi bilo. SNSD se svim silama u proteklih nekoliko godina trudi da ponizi državu i preuzme ingerencije države.

Prisjetimo se, nije bilo davno, poslije agresije stranke iz entiteta RS uopće nisu priznavale Bosnu i Hercegovinu. Sada je to promijenjeno. Vremenom će se promijeniti i stav o neophodnosti građanskog uređenja i zbog toga ne smijemo odustajati od tog koncepta. To je jedini mogući koncept, evropski koncept i onaj ko ga ne prihvata staje na suprotnu stranu od one gdje je savremena Evropa.

HDZ poziva da toj stranci prepustimo izbor Hrvata u Predsjedništvo BiH, jer tobože nije fer da Bošnjaci biraju Hrvata i kao kad im se udovolji oni će dobiti prava i živjet ćemo sretno do kraja života.

Primijetio sam da među Bosancima, Bošnjacima i drugima ima naivnih koji vjeruju da će HDZ biti fin čim se udovolji svim njihovim zahtjevima. Žao mi je što moram podsjećati I koristiti ovako bolan primjer: na predaju su pripadnici Vojske RS-a pozivali srebreničane u zbijegu: "Nermineee, hajde dolamo, ja sam dolamo. Slobodno kod Srba, svi hajte" govorio je Ramo. Nije preživio! Nije preživio ni njegov sin Nermin.

Jesmo li dovoljno naivni da upraviteljima logora koji se nisu odrekli te politike i koji dočekuju ratnog zločinca Darija Kordića prepustimo trećinu vanjske politike i trećinu obrane? Zato su ovi izbori referenduma između građanske države koju zastupa Željko Komšić i njenog uništenja na kojem rade Dodik i Čović.

KS

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...