”MOJE TIJELO, MOJA ODLUKA": U Briselu održani protesti zbog smrti 22-godišnje Iranke

U Belgiji su održani protesti zbog smrti 22-godišnje Iranke Mahse Amini koja je preminula nakon što je privedena zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja. 

  • Evropa

  • 01. Okt. 2022  01. Okt. 2022

  • 0

U Belgiji su održani protesti zbog smrti 22-godišnje Iranke Mahse Amini koja je preminula nakon što je privedena zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja. 

Demonstranti su se okupili u Briselu i održali protestnu šetnju od metro stanice Trone do Schumanovog trga.

Tu su uzvikivali slogane: ”Svi smo mi Mahsa Amini“, ”Moje tijelo, moja odluka“, ”Žena, život, sloboda“.

Proteste su podržale i pristalice terorističke organizacije PKK-a.

Protesti su izbili nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, koju je uhapsila državna "policija za moral" u Teheranu zbog navodnog kršenja islamskog kodeksa oblačenja, a potom se proširili na više iranskih gradova.

Policija negira da je maltretirala Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje. Vlasti su obećale detaljnu istragu smrti mlade žene.

Incident su osudili mnogi svjetski lideri i grupe za ljudska prava, uključujući SAD, koje su sankcionisale iransku policiju za moral kao odgovor na "zlostavljanje i nasilje nad iranskim ženama i kršenje prava mirnih iranskih demonstranata".

Državna televizija javila je kako je tokom protesta smrtno stradala 41 osoba, među kojima su pripadnici snaga sigurnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...