NAKON ŠTO JE IZNENADIO ODLUKOM: Schmidt večeras razgovara sa stranačkim čelnicima o izmjenama koje je nametnuo

Centralna izborna komisija (CIK) je saopćila da ne mogu detaljno komentirati ove izmjene, ali da je pred njima mnogo posla kako bi se ove izmjene provele. Visoki predstavnik je donio ovu odluku malo kasnije po završetku Općih izbora, a što je mnoge iznenadilo.

  • Mini market

  • 02. Okt. 2022  

  • 0

Nakon što je večeras nametnuo izmjene Izbornog zakona, visoki predstavnik Christian Schmidt razgovara s čelnicima stranaka kako bi im obrazložio svoju odluku, saznaje Klix.ba.

Tema razgovara je Schmidtova odluka da Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ima 80 delegata, po 23 u svakom klubu naroda. Ranije je bilo 58 delegata, po 17 u klubovima konstitutivnih naroda te sedam u klubu Ostalih. Nametnuo je i djelomične izmjene Ustava FBiH kako bi se izmjene Izbornog zakona mogle implementirati. 

Centralna izborna komisija (CIK) je saopćila da ne mogu detaljno komentirati ove izmjene, ali da je pred njima mnogo posla kako bi se ove izmjene provele. Visoki predstavnik je donio ovu odluku malo kasnije po završetku Općih izbora, a što je mnoge iznenadilo.

Podsjećamo, Schmidtov navodno prvobitni prijedlog, iz jula ova godine, bio je da se uvede cenzus u svakom kantonu od tri posto pri izboru delegata u Parlamentu FBiH izazvao je veliko nezadovoljstvo među strankama sa sjedištem u Sarajevu, dok su ovaj prijedlog podržale stranke s hrvatskim predznakom.

Zbog toga su ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu održani protesti onih kojima je taj prijedlog neprihvatljiv, a za koji smatraju da se njime produbljuju etničke podjele. Navodni prvobitni prijedlog visokog predstavnika bio je prihvatljiv strankama s hrvatskim predznakom, jer su smatrale da će se time riješiti ono što zovu "legitimno predstavljanje naroda".

Nakon što su održani protesti, Schmidt je poručio da će dati domaćim političarima da još jednom pokušaju postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona, ali da ako se to ne desi kroz nekoliko sedmica, da postoji mogućnost da će on te izmjene nametnuti.

Podsjećamo, Schmidt je u međuvremenu nametnuo samo tehničke izmjene Izbornog zakona, za koje je naveo da će njima izborni proces učiniti transparentnijim.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...