EUROPARLAMENTARKA TINEKE STRIK O SCHMITOVOJ ODLUCI: "Bonske ovlasti treba tretirati sa velikim integritetom; njegovo korištenje na dan izbora pokazuje..."

Bonske ovlasti treba tretirati sa velikim integritetom i proporcionalnošću. Njegovo korištenje na dan izbora pokazuje potpuno nepoštovanje građana koji su iskoristili svoja demokratska prava. OHR je značajno oštetio OHR kao instituciju, koja je i danas, nažalost, prijeko potrebna”.

  • Mini market

  • 03. Okt. 2022  03. Okt. 2022

  • 2

Tineke Strik, europarlamentarka koja je i ranije kritikovala Schmidta, oglasila se povodom provedenih izbora u BiH, ali i Schmidtove odluke o izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH.

"Pozdravljam rezultate jučerašnjih izbora u Bosni i Hercegovini. Čini se da su mnogi građani odbacili etnonacionalističku korumpiranu politiku iz prošlosti, i pokazuju da se zalažu za integraciju u EU. EU bi trebala shvatiti ovaj momentum kako bi pomogla zemlji. Ovi rezultati su, međutim, u sjeni korištenja bonskih ovlasti od strane OHR-a za nametanje novog izbornog zakona koji zadovoljava interese etnonacionalističke stranke HDZ i njene sestrinske stranke u Zagrebu. Time je Schmidt ozbiljno zakomplicirao reformski proces. Bonske ovlasti treba tretirati sa velikim integritetom i proporcionalnošću. Njegovo korištenje na dan izbora pokazuje potpuno nepoštovanje građana koji su iskoristili svoja demokratska prava. OHR je značajno oštetio OHR kao instituciju, koja je i danas, nažalost, prijeko potrebna”, kazala je Strik.

Thijs Reuten, europarlamentarac se oglasio na Twitteru.

"Dok su građani BiH velikom većinom birali građansku BiH i EU reforme, odluke koje je nametnuo OHR cementiraju etnički nacionalizam. Šamar samoj demokratiji", naveo je Reuten. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...