SKANDAL U OTVORENOM: „Antihrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića nitko u Hrvatskoj neće primati za relevantne razgovore…“ (VIDEO)

Domagoj Knežević, savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova RH Gordana Grlića Radmana za BiH rekao je kako ne može biti opstruiranja odluke visokog predstavnika Schmidta.

  • Politika

  • 04. Okt. 2022  04. Okt. 2022

  • 21

Izbori u Bosni i Hercegovini bili su tema emisije Otvoreno HRT-a.

Željana Zovko , zastupnica u Europskom parlamentu (HDZ) komentirala je nametanje izmjene Izbornog zakona od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta.

- Ovo je veliki uspjeh vlade Andreja Plenkovića i hrvatske diplomacije, da je konačno ispravljena greška koju su napravili bivši visoki predstavnici. Schmidt se odupro pritisku u Sarajevu i dao priliku Hrvatima da ostanu kao politički narod u BiH i da se glasovi koji su dali plebiscitarno uzmu u obzir, da uzmu učešće u formiranju vlasti. Usprkos svim problemima koje imaju Hrvati u BiH su izašli i demokratski dali svoj glas i željeli da tu zemlju povuku prema EU, rekla je, istaknuvši da tek sad predstavlja veliku borbu - konačan dogovor za izmjenu izbornog zakona.

Ivo Lučić , bivši Tuđmanov obavještajac, a današnji povjesničar rekao je da je odluka visokog predstavnika važna najviše zbog toga što je zaustavljen proces dekonstituiranja Hrvata u BiH koji je, kako je rekao, trajao preko 20 godina. 

- Značajno je vraćanje međunarodne zajednice na scenu, preuzimanje odgovornosti, jer očekivati ​​da će se domaći političari nešto dogovoriti je iluzorno. Proces je zaustavljen, dobili smo predah, došli smo do određene stabilnosti u BiH, nema tektonskih poremećaja u smislu odnosa tri naroda, kazao je.

Dodao je kako postoje određene promjene unutar bošnjačkog korpusa da je umjesto Izetbegovića izabran Bećirović.

- On će koristiti manje agresivnu i ratno huškačku retoriku i imati druge partnere sa lijevog spektra. Nešto bitno se neće promijeniti. Sadržajno se neće ništa promijeniti. Hrvati će održati poziciju u Domu naroda i bit će važan čimbenik konstituiranja vlasti i na državnoj i federalnoj razini i imati će bolju poziciju sljedeće četiri godine za rješavanje problema, rekao je Lučić.

Domagoj Knežević , savjetnik ministra vanjskih i europskih poslova RH Gordana Grlića Radmana za BiH rekao je kako ne može biti opstruiranja odluke visokog predstavnika Schmidta.

- Visoki predstavnik ima ogromne, faraonske vlasti u BiH, to je neka vrsta demokratskog deficita, ali gledajući cijeli politički kontekst, mislim da će ta funkcija ostati još dugo u BiH, iako bi volio da se legitimni predstavnici naroda dogovore i da BiH krene naprijed, istaknuo je.

Ne, emisiju je obilježila Kneževićeva izjava o planovima hrvatske vlasti.

Knežević je Komšića nazvao "antihrvatskim članom Predsjedništva" i otkrio kakav će status imati u državnom vrhu Hrvatske.

Pogledajte video.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...