DOLAZE BROJNI NAUČNICI I KNJIŽEVNICI: Sutra u Sarajevu počinje međunarodna naučna konferencija "Goetheov 'čisti Istok' - Pitanje interkulturalnosti i Zapadno-istočni divan"

"Goetheov Zapadno-istočni divan, prvobitno objavljen 1819. godine, središnje je književno mjesto kulturnog susreta zapadnog i istočnog svijeta, koje u današnje doba u kojem se propagira sukob, pa i rat kultura dobija dodatnu, ogromnu relevantnost"

  • Kultura

  • 04. Okt. 2022  04. Okt. 2022

  • 1

Katedra za njemačku književnost Odsjeka za germanistiku na Filozofskom fakultetu u Sarajevu zajedno s Katedrom za njemačku književnost Univerziteta u Würzburgu u periodu od 05. do 08.10. 2022., a uz podršku Goethe-Instituta Sarajevo i Fondacije Konrad Adenauer, organizira naučnu, međunarodnu konferenciju Goethes »reiner Osten«? Fragen kultureller Wechselwirkung und der West-östliche Divan (Goetheov „čisti Istok“? Pitanje interkulturalnosti i Zapadno-istočni divan).

Znanstvenici koji učestvuju dolaze sa Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Würzburgu, Univerziteta u Berlinu (FU), Univerziteta u Bielefeldu, Univerziteta u Beču i Sveučilišta u Zagrebu. Također, u okviru konferencije predviđene je i književna večer s čuvenim njemačkim književnikom Ilijom Trojanowim.

"Goetheov Zapadno-istočni divan, prvobitno objavljen 1819. godine, središnje je književno mjesto kulturnog susreta zapadnog i istočnog svijeta, koje u današnje doba u kojem se propagira sukob, pa i rat kultura dobija dodatnu, ogromnu relevantnost. Tragom velikog perzijskog pjesnika Hafiza, kojeg je na njemački jezik preveo bečki orijentalist Joseph von Hammer-Purgstall, Goethe će svojim Divanom evropskoj kulturi približiti svijet formi islamske civilizacije, a ujedno i stvoriti okvir u kojem se strano prepoznaje kao vlastito, a vlastito kao strano. „Orijent i okcident se više ne mogu razdvajati“, napisao je Goethe u jednom fragmentu iz korpusa svog Divana, aludirajući na to da je preplitanje kultura normalno stanje, a ne njihova suprostavljenost. Za Sarajevo i BiH je podsjećanje na ovaj veliki književni događaj prije više od 200 godina od ključne važnosti", poručio je u ime Organizacijskog odbora profesor Vahidin Preljević.

Pogledajte cijeli program međunarodn enaučne konferencije:

alt

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...