U MOSKVU STIGLA NAJGORA MOGUĆA VIJEST: Probijene ruske odbrambene linije, Ukrajinci uništili NAJELITINIJE RUSKE JEDINICE

Kao odgovor, Rusija sve češće i ozbiljnije prijeti nuklearnim oružjem, a Kadirov bi odgovorne za poraz slao na prvu liniju fronte

  • Svijet

  • 04. Okt. 2022  04. Okt. 2022

  • 2

Ako je aneksija ukrajinskih regija trebala poslužiti kao upozorenje ukrajinskim vojnicima da se prestanu boriti, taj plan nije uspio, piše ugledni Politico.

Ukrajinske su snage u ponedjeljak oslobodile još dijelova zemlje od ruskih okupatora, nastavljajući ih potiskivati na istoku nakon uspješnog oslobađanja strateški važnog grada Limana, te na jugu gdje su, kako se čini, Ukrajinci uspjeli probiti ruske obrambene linije zapadno od rijeke Dnjepar u Hersonskoj oblasti.

Te vijesti danas je potvrdio i ‘Institut za proučavanje rata‘ dodavši da su Ukrajinci u tim bitkama porazili najelitnije ruske jedinice, što je još jedan udarac kojem se Putin nije nadao.

Čak je i rusko ministarstvo obrane priznalo da stvari ne idu onako kako je Moskva zamislila, pa je njihov glasnogovornik Igor Konašenkov kazao: "Nadmoćni neprijateljski tenkovi uspjeli su se probiti duboko kroz naše linije obrane u Hersonskoj oblasti."

Rusi potvrdili vijest dana

Vijest je stigla istoga dana kad je Duma, donji dom ruskog parlamenta, jednoglasno podržao nelegalnu aneksiju četiri ukrajinske regije i njihovo pripajanje Rusiji, a što je ruski predsjednik Vladimir Putin uz veliku pompu najavio u petak. Putin je naglasio da su ljudi u ilegalno prisvojenim područjima "zauvijek postali naši građani" te da će Rusija "štititi svoju zemlju koristeći sve snage i sredstva koja su joj dostupna".

No ukrajinsko vodstvo nije zbog toga previše zabrinuto.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svojem je obraćanju pred Općom skupštinom UN-a u nedjelju navečer rekao kako je "priča o oslobođenju Limana postala vrlo popularna u medijima. No uspjesi naših vojnika nisu ograničeni samo na Liman".

"Ovo je jedan trend. Nedavno je neko negdje održao pseudoreferendum, a kada se vrati ukrajinska zastava, niko se neće sjećati te ruske farse s nekim komadima papira i nekim aneksijama", kazao je.

Ukrajinska se protivofenziva kreće u dva smjera.

Sljedeći cilj - Kremina

Jedan je na istoku i ide prema gradu Kremina u Luhanskoj oblasti nakon što su ukrajinske trupe zauzele Liman, što je najznačajnije postignuće u posljednja dvije sedmice.

"Neki Rusi su fizički uništeni", kaže Serhij Čerevatim, glasnogovornik ukrajinskih jedinica na istoku. Dodao je kako Rusi pokušavaju oformiti nove obrambene linije, no Ukrajinci ih gađaju artiljerijskom vatrom.

Drugi proboj se dogodio na jugu zemlje gdje su ukrajinski vojnici posljednjih sedmica uspjeli izgurati Ruse na zapadnoj strani rijeke Dnjepar nakon serije napada na mostove čime je onemogućeno dopremanje novih zaliha ruskim borcima.

Posljednjih dana Ukrajinci su se ponovno pokrenuli.

‘U naletu smo‘

Prema riječima vlade u egzilu Hersonske oblasti, u posljednjih nekoliko sati ukrajinske su snage oslobodile sela Arhanhelske i Miroljubivka.

"Ukrajinska je vojska u naletu", kazala je u ponedjeljak glasnogovornica vojne komande na jugu zemlje, Natalija Gumenjuk.

Institut za proučavanje rata (ISW), think tank iz Washingtona, vjeruje kako je poraz Rusa kod Limana znak da je Putin - koji je počeo sâm komandantima na terenu davati upute - umjesto da brani Luhansk, prioritet dao zadržavanju okupiranog teritorija na jugu Ukrajine.

Nesposobnost Rusije da izdrži ukrajinsku protivofenzivu i izvještaji o sve većem haosu vezanom uz mobilizaciju te problemi u opremanju i uvježbavanju novih vojnika, uzrokuju sve veće tenzije unutar ruskog vladajućeg establišmenta.

Totalni kaos

Ramzan Kadirov, čečenski vođa i Putinov saveznik, nazvao je ruskog generala zaduženog za odbranu Limana "netalentiranim" te u objavi na svom Telegram kanalu kazao da bi komandant trebao biti degradiran u običnog vojnika i poslan na prve linije fronta kao bi "krvlju isprao svoj sram".

Kadirov je također zatražio "drastične mjere" uključujući uvođenje policijskog sata i korištenje "nuklearnog oružja male snage".

Moskva je u vezi toga malo reterirala, pa je u ponedjeljak glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, osvrćući se na Kadirovljeve riječi, kazao da "čak ni u teškim trenucima, osjećaji ne smiju zamagliti procjene".

No odmah je dodao: "Možemo upotrijebiti nuklearno oružje samo na temelju onoga što je navedeno u našoj doktrini. Ne može biti nikakvih drugih razmatranja."

Ruska medijska kuća Tass objasnila je kako ruska nuklearna doktrina dopušta korištenje nuklearnog oružja "ako neprijatelj upotrijebi oružje za masovno uništenje protiv Rusije ili njezinih saveznika", kao i u "slučaju agresije na Rusiju izvršene konvencionalnim oružjem koja bi ugrozila samo postojanje države".

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...