SARAJEVOCENTRIČNOST OSTAJE GLAVNI PROBLEM "TROJKE": Dvije od tri partije "trojke" nemaju niti jedan mandat u državnom parlamentu izvan Sarajeva!

Najjača stranka "trojke" u Parlamentu BiH biće SDP sa samo 4 osvojena mandata, dok će Naša stranka te Narod i Pravda imati ukupno dva mandata, oba osvojena u Sarajevu. 

  • Društvo

  • 04. Okt. 2022  05. Okt. 2022

  • 2

Prema prilično pouzdanim projekcijama, vodeća stranka u novom sazivu Parlamenta BiH biće SDA s ukupno 10 mandata -  9 mandata iz Federacije i 1 mandat iz Republike Srspke.

SDA će u novom sazivu Parlamenta BiH biti jedina partija s najmanje jednim zastupnikom iz svakog kantona, izuzev jednonacionalnog Zapadano-hercegovačkog, te će biti jedna partija u državi koja će u Parlamentu BiH imati zastupnike iz oba entiteta.  

Dakle, SDP će po svemu sudeći imati 4 mandata u Parlamentu BiH, osvojena u Sarajevskom, Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, dok iz 6 preostalih kantona i Republike Srpske neće imati niti jednog zastupnika.

Druge dvije članice "trojke", Naša stranka te Narod i Pravda, imat će po jedan osvojeni mandat, pri čemu su oba mandata osvojena u istoj izbornoj jedinici koju čine Sarajevski i Bosansko-podrinjski kanton.  

Narod i pravda, a osobito Naša stranka, osvojile su izvan Sarajeva jako mali broj glasova, i prijeti im opasnost da ih se trajno percipira kao regionalne (sarajevske) partije s oskudnom snagom i utjecajem izvan glavnog grada BiH.

(SB) 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...