IZVAN OČEKIVANJA I PROGNOZA EBRD-a: Rast BDP-a BiH u drugom kvartalu 5,9 posto! 

Za regiju zapadnog Balkana EBRD predviđa ekonomski rast od 3,2 odsto u 2022. i tri odsto u 2023. godini. 

  • Ekonomija

  • 04. Okt. 2022  

  • 2

Ekonomija Bosna i Hercegovine imala je ekonomski rast od 5,9 posto, pokazuju prve procjene Agencije za statistiku BiH, što je iznad očekivanja i prognoza koje su davale različite institucije.Rast BDP-a u drugom kvartalu je za nijansu veći nego u prvom kada je iznosio 5,8 posto. Desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP u drugom kvartalu 2022. godine od 1,6% u odnosu na prethodni kvartal, objavila je Agencija za statistiku BiH, prenosi portal Indikator.Posmatrano po područjima, značajan realni rast bruto dodane vrijednosti zabilježen je u djelatnostima hotelijerstvo i ugostiteljstvo 18,6% i trgovina na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala 12,6%.Bruto domaći proizvod u drugom kvartalu iznosio je 10,05 milijardi KM, od čega bruto dodana vrijednost iznosi 8,30 milijardi KM, dok porezi na proizvode umanjeni za subvencije na proizvoda iznose 1,75 milijardi KM. 

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopćila je prije nekoliko dana kako očekuje da će ekonomski rast Bosne i Hercegovine iznositi 3,2 odsto u 2022. godini, a 3 odsto u narednoj, 2023. godini. 

“Očekuje se da će manje isporuke plina iz Rusije i rastuća inflacija na globalnom nivou dodatno usporiti ekonomski rast u 2023. u regijama u kojima djeluje EBRD, rekao je ovaj zajmodavac. 

Za regiju zapadnog Balkana EBRD predviđa ekonomski rast od 3,2 odsto u 2022. i tri odsto u 2023. godini. 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...