POSTIZBORNA DRAMA U MANJEM ENTITETU: SDS i PDP traže novo prebrojavanje glasova i najavljuju proteste (VIDEO)

"Zbog njih ali i građana Republike Srpske ne smijem odustati", poručila je Trivićeva. 

  • Politika

  • 04. Okt. 2022  04. Okt. 2022

  • 1

Predstavnici SDS i PDP tražiće od Centralne izborne komisije BiH otvaranje vreća i ponovo prebrojavanje glasova za predsjednika Republike Srpske, Narodnu skupštinu RS i Parlamentarnu skupštinu BiH, a kandidatkinja PDP za predsjednika Republike Srpske, Jelena Trivić, ističe da je pojedinim članovima biračkih odbora prijećeno, a da su pojedinci maltretirani. 

"Zbog njih ali i građana Republike Srpske ne smijem odustati", poručila je Trivićeva. 

Iz ove dvije stranke danas su poručili da su do sada uočene brojne nepravilnosti, navodeći kao još jedan primjer da je “deset hiljada ljudi naprasno oslijepilo u Doboju i dovođeni su na glasačka mjesta gdje su uz prijetnju glasali”. Istakli su i to da je u Karanovcu, nakon što su ukazali CIK BiH da je nemoguće da Trivićeva ima 0 glasova, ponovnim prebrojavanjem utvrđeno da ima preko 200 koji su joj vraćeni. 

Najviše primjedbi SDS i PDP imaju na prebrojavanje glasova u Doboju i Zvorniku, poručivši da neko mora krivično odgovarati. 

Jelena Trivić, kandidatkinja PDP za predsjednika RS, navodi da neće priznati izborne rezultate za nivo predsjednika Republike Srpske, te ističe će biti insistirano da se izbori ponove. 

Kao dokaz za svoju tvrdnju, uzima pored ostalog i izjavu Stevana Gutića, predsjednika Biračkog odbora u selu Krajišnik kod Gradiške, koji je priznao da rezultati glasanja dostavljeni CIK, ne odgovaraju istini. 

"Ja sam Zoranu Kaliniću, koji se na listi nalazio iznad Jelene, uveo 137, a Jeleni sam stavio tri nule", rekao je Gutić za BN.

 

Upravo to je komentarisala i Trivićeva, navodeći da je predsjednik biračkog odbora priznao da je dopisao njene glasove drugom kandidatu. 

"Pronalazimo na desetine biračkih mjesta na kojima ja kao jedan od dva kandidata između kojih se vodi najveća bitka, imam ili nula glasova ili jako mali broj glasova (jedan ili 2), a da se moji glasovi upisuju drugim kandidatima sa liste za predsjednika . Uz preko 32.000 nevažećih listića na do sada obrađenom materijalu, brojnim neregularnostima u Doboju, Zvorniku i Prijedoru, ali i širom Republike Srpske, uz mnoge neregularnosti 'slijepih' ljudi, pokazivača, istjerivanja posmatrača sa biračkog mjesta, otvaranja vreća tokom noći, mijenjanja zapisnika…", ističe ona. 

Kako dodaje, sve ovo su razlozi zbog kojih neće priznati izborne rezultate za nivo predsjednika Republike Srpske. 

"I insistiraćemo snažno i ići prema CIK-u da se izbori ponove. Naš pravni tim sve dokumentuje i predaje nadležnim institucijama, a iskoristićemo sva civilizovana i demokratska sredstva da ovo istjeramo na čistac kako bi bila ispoštovana narodna volja", istakla je Trivićeva. 

Pomenuto selo Krajišnik je, inače, rodno mjesto majke Jelene Trivić. Sa ovog biračkog mjesta, dostavljeni su podaci CIK prema kojima je kandidat za predsjednika Srpske Milorad Dodik osvojio 141 glas, Zoran Kalinić 137, a Jelena Trivić – nula. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...