SADA JE SVE JASNO, KONAKOVIĆ OTVORIO KARTE: Poručio da mu Komšićev DF ne treba u koaliciji!

Elmedin Konaković, lider Naroda i Pravde, zadovoljan je izbornim rezultatima koje je ostvarila Narod i Pravda, na Općim izborima održanim u nedjelju.

  • Vijesti

  • 04. Okt. 2022  04. Okt. 2022

  • 27

Kako je rekao Narod i Pravda je od svog osnivanja prije četiri godine skoro utrostručila izborni rezultat za više razine vlasti.

- To pokazuje kontinuirani rast NiP-a u odnosu na prethodne izbore. Mi smo sportski i optimistično, naravno, voljeli da je tu bilo još nekoliko tisuća glasova, ali je ovo za ostvarivanje naših ciljeva sasvim dovoljno i hladne glave možemo reći da smo zadovoljni rezultatom. Važno je i to da je Trojka kao brend, kao personifikacija sarajevskog procesa koji se širi na cijelu BiH u najmanju ruku izjednačena ili za nijansu bolja od SDA na nivou države i FBiH - kazao je Konaković za "Avaz".

Mišljenja je da Trojka ima bolji koalicijski kapacitet i potencijal.

- Lakše će doći do okupljanja neke nove koalicije i do promjena na nivou države. Kada sve to saberemo ne izgleda to uopće loše. Već se pripremamo za ozbiljne razgovore s onim koji su podržali Denisa Bećirovića, kako bi se zaista desila promjena na nivou države, FBiH i većine kantona, jer u ovoj formaciji čini mi se da imamo ruke da u svim kantonima uspostavimo vlast i bit će to teški. pregovori - dodao je Konaković.

Smatra da nakon toga slijedi teži dio posla.

- Onda ide sjedenje za stol sa Čovićem i Dodikom, koji su nezaobilazni, jer nema ni drugih opcija ni brojeva, to su SNSD i HDZ, kao jedine opcije - rekao je Konaković.

Osvrnuo se i na rezultat DF-a te da li će i oni biti pozvani na pregovore.

- Mislim da nam oni neće biti potrebni, promatrao sam da na razini države NES ima mandat, a Narod i Pravda i Naša stranka trebale bi imati po dva mandata, SDP najmanje četiri. Trojka ima oko 203.000 glasova, što je u startu 10.000 više od SDA. DF je ostvario iznenađujuće dobar rezultat i ima težinu naravno, ali mi se čini da je ovo što imamo oko kandidature okupljene za Denisa Bećirovića sasvim dovoljno za uspostavu vlasti na nivou države i Federacije. Priča o DF-u je i priča sa svim drugim strankama, svi koji podržavaju naš koncept transparentnog djelovanja i okupljanja oko programa bit će ljudi s kojima možemo razgovarati - pojasnio je Konaković.

Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...