OTKAZIVANJE SJEDNICE NIJE IZNENAĐENJE: Ekonomski analitičar Admir Čavalić tvrdi da nema ništa od ukidanja akciza, jer država nije spremna...

"Ovo je jedna trakavica koja se vuče čitavu godinu. Isprva se skidala sa dnevnog reda a onda se zapetljala u parlamentarnoj proceduri. Sada vidimo da nema političke volje" kaže Čavalić.

  • Ekonomija

  • 04. Okt. 2022  04. Okt. 2022

  • 0

Otkazivanje sjednice Doma naroda Parlamenta BiH koja je bila hitnog karaktera nije iznenađujuća i ona potvrđuje ranije prognoze da neće doći do fiskalnih olakšica, kazao je za O kanal ekonomski analitičar Admir Čavalić.

"Odnosno, država nije spremna da se odrekne dijela vlastitih prihoda, naročito kada je riječ o akcizama na naftu i naftne derivate. Moram podsjetiti da imamo aktuelne podatke koji pokazuju da je došlo do dodatnog rasta prihoda po osnovu indirektnih poreza, što znači da država, govorimo o različitim nivoima vlasti, profitira na postojećoj inflaciji", navodi Čavalić.

Dodaje, s druge strane ne postoji politička volja da se odrekne viška sredstava u korist građana i privrednika, na način da iskoristi mjeru koja će biti ravnopravna spram svih i koja će olakšati poslovanje i življenje u Bosni i Hercegovini.

"Vjerovatno je da nema ništa od ukidanja akciza na naftu i naftne derivate. Ovo je jedna trakavica koja se vuče čitavu godinu. Isprva se skidala sa dnevnog reda, a onda se zapetljala u parlamentarnoj proceduri. Sada vidimo da nema političke volje, nema kvoruma za realizaciju i implementaciju date mjere. Što znači da vjerovatno od iste neće biti ništa, razumijevajući da uskoro imamo novu vlast i da se približavamo narednoj godini. Ono što je bitno naglasiti jeste da je ova mjera uvijek dobrodošla. I kada bi se sada stekao politički momentum da se ta mjera implementira, zaista bi bila značajna, naročito u kontekstu nadolazeće zime koja nosi energetsku krizu. Inflacija se nije zaustavila. Niz nekih problema nas očekuje u narednim godinama. Najbolja moguća stvar koja se sada može uraditi jeste da se rastereti privreda i građanstvo, fiskalno rasterećenje, u smislu da se smanje ili ukinu privremeni ili trajni fiskalni i parafiskalni nameti", objašnjava Čavalić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...