KOMENTAR UMIROVLJENOG HRVATSKOG GENERALA: "Dogodio se nevjerojatno velik obrat na ratištu u Ukrajini, sad je bitno hoće li Ukrajinci krenuti prema..."

"Mislim da je ova djelomična mobilizacija prije svega pokazala da taj sustav u Rusiji ne funkcionira. Uz sve teškoće, recimo da su uspjeli mobilizirati određeni broj", pojašnjava Barić.

  • Evropa

  • 04. Okt. 2022  04. Okt. 2022

  • 1

Umirovljeni genral iz Hrvatske Slavko Barić na N1 televiziji i analizirao napredak ukrajinskih snaga na bojištu. Barić ističe da je došlo do nevjerovatno velikog obrata na cijelom ratištu u Ukrajini.

“U početku oko Harkiva gdje se događalo, da tako kažem, malo čudo kad pogledamo da su ukrajinske snage prošle jednu fazu priprema. Oslobađajući pojedine dijelove, vidjelo se da je ukrajinska vojska prilično dobro uvježbana i da su sustave koje su dobili od Zapada počeli primjenjivati onako kako treba. Na sjeveru su oni napadali na više pravaca. Ono što je važno, nisu zanemarili niti južni dio ratišta. Na ovome dijelu ratišta se nalaze najjače ruske snage”, rekao je Barić.

Prvo obrazložio situaciju kod Hersona

Ističe da su dobili i podatke da je dio vojnih snaga u Hersonu zatražio da se povuče na desnu obalu rijeke jer bi na taj način u potpunosti mogli reorganizirati obranu.

"Značajno je da imamo podatke da je dio vojnih snaga u Hersonu zatražio da se povuku na desnu obalu rijeke, tako bi mogli organizirati obranu. Ali to znači da bi cijelo područje prepustili Ukrajincima, što je više nego nevjerovatno", rekao je o situaciji kod Hersona.

“Zahvaljujući tome što su Ukrajinci uspjeli da na Dnjepru na rijeci unište veći dio mosnih prijelaza, dolazi do toga da ruske snage koje se nalaze u tom dijelu odbrambenog položaja imaju izuzetno velika kašnjenja u dostavi naoružanja, vojne opreme, pa čak i hrane. U tim slučajevima se događa da splašnjava taj borbeni moral”, govori.

"Isto tako, vidjeli smo da su ovdje Rusi poslali dio mobiliziranih snaga, oni vrše popunu, pokušat će zadržati Herson i to područje. U ovom trenutku to će biti prilično teško jer ono što je značajno da sustav vođenja ukrajinskih snaga jako dobro funkcionira", rekao je.

"Spustili su razinu zapovijedanja na nižu razinu. To je taktička razina, pokazuju fleksibilnost. Ali i obavještajni sustav dobro funkcionira, imaju dobre podatke o Rusima", rekao je Barić.

O situaciji na istoku Ukrajine

Osvrnuo se i na situaciju na istoku Ukrajine.

"Samim time što se već napada Bahmut, što se uništava mogućnost transporta, tada je vrlo teško braniti tu cijelu liniju, to je 700-800 kilometara, izuzetno je teško to braniti u ovim uvjetima", rekao je o situaciji na istoku Ukrajine.

"Sad dolazi i do kiše, hladnoće. Sad je bitno hoće li Ukrajinci krenuti prema Severodonjecku. Po meni bi to značilo da žele što dublje ući u oblast. Mislim da trebaju razvući snage, tući željeznička čvorišta i onemogućiti nabavu", rekao je i dodao kako misli da su Ukrajinci sve to jako dobro isplanirali.

"Ruske snage na ovom području su snage koje su tu više mjeseci. Nema zamjene, nema odmora. Ukrajinci su shvatili da su digli neprijatelja s prve crte, ne daju mu da se odmori, da dođe do operativnog zatišja", rekao je Barić.

"To je zanimljivo što su Ukrajinci shvatili. Napadati cijelu liniju, ulaziti tamo gdje su Rusi slabi. Ulaziti u međuprostor, uništavati dovođenje sredstava. U tom smislu, ukrajinske snage imaju nevjerojatno dobre i velike uspjehe", rekao je.

Komentirao i dolazak mobiliziranih vojnika

Upitan je i o dolasku mobiliziranih vojnika. "Mislim da je ova djelomična mobilizacija prije svega pokazala da taj sustav u Rusiji ne funkcionira. Uz sve teškoće, recimo da su uspjeli mobilizirati određeni broj. Ali sustav obuke, privikavanja, spajanja ljudi i tehnike, to jednostavno ne ide. U Rusiji ne postoje centri, oficiri koji će vršiti obuku", rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...