DJEVOJČICA STRADALA NA ŽELJEZNIČKOJ PRUZI: Uskok ponovo otvorio tragičan slučaj malene Madine

Prijavom je graničnim policajcima na teret bilo stavljeno prouzročenje smrti iz nehata, zloupotreba položaja i ovlasti, povreda djetetovih prava i nanošenje teške duševne boli i patnje članovima njezine porodice.

  • Hronika

  • 04. Okt. 2022  04. Okt. 2022

  • 1

Uskok je ponovo otvorio slučaj male Madine Hussiny, po nalogu Europskog suda za ljudska prava. Da se provode izvidi potvrdili su za  N1, a oni su dio izvršenja presude Europskog suda za ljudska prava prema kojoj je utvrđeno pet teških kršenja ljudskih prava.

Istragu koja je rezultirala odbačajem kaznenih prijava 2018. godine Europski sud je ocijenio neučinkovitom. Pobrojali su manjkavosti i zaključili da zastare još nema.

Naime, Uskok je odbacio kaznene prijave protiv policijskih službenika koji su postupali u slučaju stradavanja djevojčice 2017. na teritoriju Srbije kod granice s Hrvatskom. Prijavu protiv nepoznatih policijskih službenika podnijelo je sedam članova Madinine porodice. Prijavom je graničnim policajcima na teret bilo stavljeno prouzročenje smrti iz nehata, zloupotreba položaja i ovlasti, povreda djetetovih prava i nanošenje teške duševne boli i patnje članovima njezine porodice.

“Obitelj je nakon primitka presude Europskog suda za ljudska prava, nakon reakcija koje su uslijedile s obzirom na ta teška utvrđenja podnijela zahtjev radi naknade štete”, potvrdila je Anja Bezbradica Jelavić, odvjetnica porodice Hussiny.

Hrvatska je, prema presudi Europskog suda, do danas morala predati akcijski plan koji treba imati pojedinačne, ali i opće mjere. U uredu zastupnice Hrvatske pred tim Europskim sudom kažu da su Akcijski plan jučer poslali Odboru ministara, ali da će detalje objaviti kada ih objavi sam Odbor. Nije poznato kada će to biti.

Međutim, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter za N1 kaže da je Hrvatska poslala samo dio koji se odnosi na pojedinačne mjere za ovaj slučaj. “Cjelokupni akcijski plan tek treba biti u potpunosti sastavljen, ja ne bih sada komentirala ono na čemu se radi, ali da, potrebno je uz pojedinačne mjere dodati i opće mjere”, kazala je.

Podsjetimo, porodica Hussiny je zatečena na hrvatskoj teritoriji, ali su ih hrvatski granični policajci vratili u Srbiju, iako su navodno zatražili azil. Tokom povratka u kasnim noćnim satima šestogodišnja djevojčica je poginula na željezničkoj pruzi gdje je na nju naletio voz. U međuvremenu je protiv Hrvatske pokrenut postupak na Europskom sudu za ljudska prava.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...