"JA NEĆU RASPRAVLJATI O PRIRODI ILI O PRAGU": Velika Britanija upozorila Rusiju na posljedice upotrebe nuklearnog oružja

Ranije je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da Moskva ne želi sudjelovati u “nuklearnoj retorici” koju širi Zapad,

  • Svijet

  • 04. Okt. 2022  04. Okt. 2022

  • 1

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly rekao je da se mora zaustaviti niz strateških pogrešaka ruskog predsjednika Vladimira Putina i da će bilo kakvo korištenje nuklearnog oružja dovesti do posljedica. Putin je eskalirao svoj sedmomjesečni rat u Ukrajini vojnom mobilizacijom i upozorenjima o upotrebi nuklearnog oružja.

Kad je upitan kako bi Britanija reagirala kad bi Rusija upotrijebila taktičko nuklearno oružje, Cleverly je na događaju Konzervativne stranke rekao da ne može ulaziti u detalje, no da bi došlo do odgovora. “Neizbježno bi bio slučaj da korištenje nuklearnog oružja od strane bilo koje zemlje bilo gdje na svijetu ne bi prošlo bez odgovora”, rekao je. “Neću raspravljati o prirodi ili o pragu.”

Ranije je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da Moskva ne želi sudjelovati u “nuklearnoj retorici” koju širi Zapad, nakon što su britanske novine "Times" izvijestile da je NATO upozorio zemlje članice da bi Putin mogao testirati nuklearno oružje na ukrajinskoj granici.

Cleverly je rekao da su strateške pogreške koje je napravio Putin oštetile Rusiju te ga značajno izolirale na globalnoj sceni. “Moramo jasno dati do znanja da njegov niz strateških pogrešaka mora stati”, rekao je. “Nastavit ćemo podržavati Ukrajince u odbrani njihove domovine i zauzimati se za međunarodna pravila i norme.”

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...