A SADA SKOKNIMO DO USK: Komšić iznenadio, tijesna utrka između SDA i... (VIDEO)

Ružnić bi da opet bude premijer.

  • Politika

  • 04. Okt. 2022  04. Okt. 2022

  • 0

Prema posljednjim podacima Centralne izborne komisije BiH u Unsko-sanskom kantonu obrađeno je 68,49 posto biračkih mjesta. Utrku vode stranke SDA sa 14.738 i NSZ sa 14.391 glasova. Iznenađenje na izborima u USK-u je stranka Željka Komšića - Za građansku državu, koja bi mogla imati tri mandata u Skupštini USK-a.

O mogućim koalicijama i formiranju vlasti u USK-u predstavnici političkih partija kažu da je rano govoriti.

U Stranci demokratske akcije zadovoljni su s trenutnim rezultatima objavljenim na stranici CIK-a, po kojima su vodeća stranka po broju dobivenih glasova i trenutno imaju devet mandata u Skupštini USK-a.

"Kad je u pitanju budući odnos političkih snaga u kantonu, SDA će istrajati na svom stavu koji smo iznosili proteklih godina i posebno u predizbornoj kampanji, a to je da je u USK-u potrebna promjena", istakao je predsjednik SDA USK-a Jasmin. Glazba, muzika.

I u Narodnom europskom savezu USK-a zadovoljni su s trenutnim rezultatima po kojima imaju osam zastupnika u Kantonalnoj skupštini.

"S našim partnerima s kojima smo bili u protekle četiri godine i ne planiramo stati kad je u pitanju rad i razvoj USK. Jasno usmjereni u cilju prije svega zdravstva i obrazovanja, uređenjem te dvije oblasti", navodi Mustafa Ružnić, premijer USK-a.

Na pitanje hoće li i dalje biti premijer s obzirom na to da je po posljednjim rezultatima osvojio najveći broj glasova kao pojedinac, Ružnić je odgovorio:

"Pa hajmo ispoštovati volju građana. Građani su kazali koga žele za premijera."

I u SDP-u i POMAK-u kažu da čekaju konačne rezultate glasanja kako bi se formirala vlast.

"Sve odluke donosi Glavni odbor SDP-a BiH. Još uvijek nisu potvrđeni mandati. Očekujem da će se odlučiti u skladu s izbornim zakonom, najkasnije do 2.11., a onda će nakon toga organi SDP-a donijeti odluku o potencijalnom učešću SDP-a. -a u vlasti”, kazao je Albin Muslić, član Izbornog štaba SDP-a USK-a.

"Mi bismo postavljali stvari na temelju onoga što će raditi u interesu kantona i na temelju određenih principa koje ćemo mi ponuditi. Nećemo pristajati na dosadašnju praksu privatnih ministara, zaposjedanja javnih emitera, kupnje i prodaje zastupnika. Mi ćemo postaviti određene temeljne principe na temelju kojih ćemo željeti ili ne željeti učestvovati u budućoj vlasti“, istakao je Edin Moranjkić, predsjednik Izbornog štaba POMAK USK-a.

Iznenađenje na izborima u USK-u je stranka Željka Komšića - Za građansku državu, koja je po posljednjim rezultatima trenutno na petom mjestu po broju glasova s ​​moguća tri zastupnika u Skupštini USK-a.

Prilog pogledajte na Federalna.ba .  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...