O NJEMU SU PJESME PJEVALI: Srbima je utjerivao strah u kosti, „Zmaju od Bosne“ zabio nož u leđa, a onda su ga na prevaru ubili…

"Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 05. Okt. 2022  

  • 0

Glavni lik naše današnje priče je Smail-aga Čengić.

Rodio se je 1780. godine u selu Jelašca, nedaleko od Kalinovika. Bio je pripadnik moćne hercegovačke porodice Čengić. Sin Ibrahim-age i otac proslavljenog osmanskog generala Salih Derviš-paše, poznatijeg kao Dedaga Čengić. Smail-aga Čengić se istakao u borbama od 1809-1810. godine, protiv srpskih ustanika. Kao mlad general, na poziv sultana, ugušio je ustanke u Srbiji i Egiptu. Za ove zasluge proglašen je carskim zlatnim binjižem i imenovan kapidžibašom.

Kada je Smail-aga došao u Gacko 1814. godine nastanio se u Cernici, a zatim u Kuli Fazlagića i konačno u Lipniku kod Havtovca. U Lipniku je sagradio čifluk s velikom kulom, malom džamijom i više stambenih objekata. Čengići su imali kule i čardake u Maloj Gračanici, Srđevcima, Lukavicama, Fojnici, Cernici.

Smail-aga Čengić je poznat i po svojoj ulozi u slamanju Pokreta za autonomiju Bosne pod vodstvom Huseina-kapetana Gradaščevića, u narodu poznatog kao „Zmaj od Bosne“.

Godine 1836. u Grahovskoj bici protiv Crnogoraca ispoljio je veliko junaštvo. U tom boju je poginulo devet članova vladarske kuće Petrovića. To mu Petrovići nikad nisu mogli oprostiti. Na prevaru iz zasjede je ubijen Smail-aga Čengić 1840. godine na Mletičaku sa još 70 Gačana, među kojima su bile poznate ličnosti kraja: Bešo Tanović, Ferhat Krvavac - bajraktar. U prevari su se istakli Petar Petrović Njegoš, Đoko Malović, Šujo Karadžić i Novica Cerović. Pokopan je u svom turbetu u Lipniku. Bio je oženjen Čelebijom Hasanbegović i iza sebe je ostavio sedam sinova.

Od slavnog hrvatskog pisca i bana Ivana Mažuranića, Čengić je opisan kao glavna ličnost u epu "Smrt Smail-age Čengića".

Taj Mažuranićev ep objavljen je u "Iskri" 1846. godine, a kritičari mu spočitavaju kako opisuje Smail-agu na subjektivan način.

Poznata sevdalinka Kliknu vila sa vrha Porima pjeva o Smail-agi Čengiću. U toj pjesmi Smail-aga je prozvan nadimkom Ljuta Guja.

Kontroverzna ličnost svoga doba, Smail-aga Čengić, ubijen je u blizini Nikšića na današnji dan 1840., u 60. godini života.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...