TAJNOVITA I ZLOĆUDNA MUŠKA "SEKTA": Svijetom se širi poput zaraze, susjedna zemlja u riziku

Pojam incel nije toliko prisutan u domaćoj javnoj komunikaciji, ali nažalost, po svome zloćudnom širenju, mogao bi to postati.

  • Sex i grad

  • 05. Okt. 2022  

  • 0

Incel je skraćenica od “involuntary celibate” što znači nedobrovoljni celibat. Inceli su heteroseksualni muškarci koji očajnički žele imati seks sa ženama, ali to ne uspijevaju i zbog nemogućnosti uspostavljanja seksualnih odnosa akumuliranu krivicu usmjeravaju prema ženama.

Incele je najlakše opisati kao “muškarce koji se osjećaju nesposobnim ostvariti romantične ili seksualne odnose sa ženama na koje polažu pravo”.

Riječ je o rodno utemeljenoj ideologiji koja se ponekad naziva i “muška nadmoć”. Istraživači su također detekirali da je riječ o obliku “mizoginističkog ekstremizma” koji se može označiti i antifeminističkim.

Kao obilježja incela navode se zabrinjavajuća i prijeteća komunikacija, zanimanje za nasilje, intenzivna ili eskalirajuća ljutnja, bizarno ili neprikladno ponašanje i međuljudske poteškoće.

Obilježavaju ih i uznemiravanje, propale životne težnje, nevođenje računa o posljedicama vlastitih odluka i ponašanja, finansijska nestabilnost te historija zlostavljanja.

Budući da je utvrđeno kako je navedena ženomržačka grupa sklona nasilju, postali su objekt interesa policije i obavještajne agencije Sjedinjenih Američkih Država jer su desetine žena u SAD-u i Kanadi smrtno stradale u napadima povezanim s incel pokretom.

alt 

PLAČLJIVE, OKRUTNE UBICE

Možda najraniji i najpoznatiji slučaj okrutnog pohoda jednog muškarca koji je imao problem sa ženama je 22-godišnji Elliot Rodger koji je u maju 2014. u blizini kampusa Kalifornijskog univerziteta u Santa Barbari ubio šest osoba, a najmanje 13 povrijedio, žena i muškaraca.

On je bolovao od akutnog oblika Aspergerova sindroma, a policija ga je prije toga triput imala u evidenciji. Sin holivudskog filmaša bio je naoružan do zuba, a na YouTubeu je ostavio snimak u kojoj priča o svojoj usamljenosti, mržnji spram svijeta i ogorčenosti zbog nepopularnosti među ženama.

S incelima je još povezaniji slučaj Scotta Beierlea (40) koji je 2. novembra 2018. pucao u studiju za jogu te ubio dvije žene i ranio četiri druge. Ni on nije mogao ostvariti vezu sa ženama, bio je uhapšen jer je pipkao žene na javnim mjestima, bio otpušten iz vojske i dobio je otkaz na nekoliko poslova.

Roditelji su bili primorani zaključavati vrata svoje sobe kada su išli na spavanje.

Sve su to bili znaci upozorenja da bi mogao učiniti nešto radikalno nasilno. Oni međutim nisu prepoznati. Baš kao ni bilješka koju je ostavio na dan pokolja: “Ako ne mogu pronaći jednu pristojnu ženu s kojom ću živjeti, naći ću mnogo nepristojnih žena s kojima ću umrijeti”.

Iste te godine u Torontu u Kanadi Alek Minassian zabio se kombijem u gomilu, pri čemu je ubio deset, a ranio šesnaest ljudi. I on je prije napada ostavio eksplicitnu poruku: “Pobuna incela tek je započela”.

Da suludi pohodi incela nisu vezani samo za SAD i Kanadu, pokazuje i slučaj 22-godišnjeg Jakea Davisona koji je u Plymouthu u Velikoj Britaniji 2021. godine ubio petero ljudi, nakon čega je počinio suicid. Među žrtvama je bila i njegova majka te trogodišnja djevojčica.

MRAK ŠVEDSKIH FORUMA

I Davison je ostavio poruku: “Imam skoro 30 godina, a nikad nisam bio blizu žene – ni kao dečko ni kao veza za jednu noć. Možda me ne mrze, ali se prema meni odnose s prezirom, što je još gore”, napisao je sumanuti masovni ubica. I što je još šokantnije, njegov zločinački čin dobio je niz hvalospjeva na incel forumima, koje je posjećivao.

A upravo su internetski forumi glavni medij komunikacije među incelima. U njihovo tromjesečno istraživanje u Švedskoj, koja ima možda i najviše incel foruma u odnosu na broj stanovnika, uronio je pisac Pascal Engman, autor hit-romana “Femicide” koji se bavi ubojstvom triju žena povezanih s incel pokretom.

Engman je bio zaprepašten komentarima na tim forumima: “Nazdravit ću pivom svakoj žrtvi za koju se ispostavi da je žena između 18 i 35 godina”, “Genocid nad ženama bio bi savršeno opravdan”, Ne smatram žene ljudima. One su samo, ili bi trebale biti, ropkinje muškaraca. Kuhanje, čišćenje i širenje nogu kad im se kaže”, “Društvo nas mrzi, a mi smo muškarci. Nikoga nije briga za nas. Moramo se okrenuti nasilju, prisiliti društvo da nam pomogne”, dio su takvih komentara u kojima se miješaju mržnja i pozivi na nasilje s niskim samopoštovanjem i samosažaljenm, uz okrutne komentare drugih i bizarnosti da se neki tuku po licu u pokušaju da dobiju snažnu, “mušku” čeljust, prenosi Index.

Čini se da je švedski hit pisac Stieg Larsson vizionarski pogodio s romanom “Muškarci koji mrze žene”, kao i s otkrićem opasnosti ekstremne, pervertirane švedske desnice.

VRLO RIZIČNA HRVATSKA

Ima li incela u Hrvatskoj? U martu se to zapitao jedan korisnik društvene mreži Reddit. On je naveo još nekoliko osobina te grupe: loša osobna higijena, općenito zapušten izgled te smatranje da su daleko pametniji od većine. Komentari su pokazali da dosta korisnika prepoznaje oko sebe neuklopljene muškarce.

Jedna ženska osoba se prije družila s takvim: “Znam nekog ko odgovara opisu. Nonstop plače kako nema normalnih žena, da su sve na koje naiđe odvratne, da je cijelo društvo u ku… danas zato što niko neće djecu i brak, a u realnosti samo neće s njim, da sve gledaju samo pare. Mislim da zrači negativom i da mu je to glavni problem, da sam sebe sabotira. Istovremeno misli da su njegove vrijednosti najbolje, da je “poseban”, previše dobar i tako. Ideju tipičnih žena temelji na iskustvima s Tindera jer van ne izlazi uopće. Izgledom je malo kao duh: blijed, visok, mršav, proćelav, naočale. Nije debeo, niti prljav kako post kaže. Prestala sam se družiti s njim jer bi mi svaki put isisao duh iz tijela s takvim pričama, koji god mu savjet probaš dati da se popravi samo ignorira, okrivi društvo i nastavi po svom. Isto tako misli da je jedini razlog njegove tuge i nesreće to što je single, a u biti je nezadovoljan samim sobom. – napisala je jedna korisnica, što su podebljali još neki komentatori, kako je prenio Net.hr.

Po tome bi se na prvu reklo da u Hrvatskoj ima dosta, pa i previše incela. Ipak u ovim opisima srećom izostaje doza opasnog nasilja, prethodnog kažnjavanja i ostalih rizičnih faktora. Ali treba primijetiti da u društvu ima i previše rodno uvjetovanog nasilja, najčešće prema ženama, i mimo interneta i foruma pa smo prema tome vrlo rizično društvo.

Da ne govorimo o globalnome utjecaju bivšeg kickboksera Andrewa Tatea što svojim incelovskim stavovima na TikToku, koji nažalost imaju milijarde pregleda, dopire i do hrvatskih neprilagođenih muškaraca kojima su drugi, točnije druge krive za sve. Zato bismo na takve stavove trebali obratiti posebnu pažnju, kada je tako u SAD-u, Britaniji i Švedskoj, kako je tek u nas gdje je ženomrstvo i nasilje puno starije i ukorjenjenije od interneta i foruma.

(Hayat.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...