NAZIRU SE OBRISI BUDUĆEG SASTAVA: Najviše mandata ima SDA, evo ko su poslanici koji bi trebali ući u Parlament FBiH

Do sada je obrađeno 83,21 posto biračkih mjesta, a prema tim podacima SDA će u Predstavničkom domu PFBiH imati 27 mandata, na drugom mjestu je HDZBiH s partnerima, koji bi prema trenutnim projekcijama trebao imati 16 mandata, a na trećem je SDPBiH sa 14 mandata...

  • Politika

  • 05. Okt. 2022  05. Okt. 2022

  • 1

Još se broje glasovi sa općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih u nedjelju. Prema podacima Centralne izborne komisije objavljenim jučer u 15 sati, na temelju 83,21 posto obrađenih biračkih mjesta za Parlament Federacije BiH vodi SDA.

RAST SBIH

Ta stranka ima 190.489 glasova, a slijede HDZBiH sa 114.450, SDPBiH sa 103.052, Željko Komšić - za građansku državu - DF/GS sa 82.659, koalicija Povjerenje! (NiP, SPUBiH) sa 52.107, Naša stranka sa 37.700, NES sa 33.225, Stranka za BiH sa 29.011 te HDZ 1990 sa 23.392 glasa. Iako još nisu obrađena sva biračka mjesta, naziru se prvi obrisi budućeg sastava Predstavničkog doma PFBiH.

Prema preliminarnim i nepotpunim rezultatima koje je CIKBiH objavio, SDA će u Predstavničkom domu PFBiH imati 27 mandata. Na drugom mjestu je HDZBiH s partnerima, koji bi prema trenutnim projekcijama trebali imati 16 mandata. Na trećem mjestu je SDPBiH sa 14 mandata.

Demokratska fronta bi za sada trebala imati 12 mandata, a koalicija Povjerenje! (Narod i pravda, SPUBiH) trebala bi imati sedam. Izborni prag od tri posto prešli su Naša stranka i NSZ sa po pet mjesta. Stranka za BiH zasad ima četiri mandata, a HDZ 1990 tri. Po jedan mandat imaju bihaćki POMAK, PDA, BHI Fuada Kasumovića, HRS te Hrvatski nacionalni pomak.

Najviše direktnih mandata osvojila je SDA - 22, SDP 12, a HDZBiH 11. DF je, za sada, osvojio 10 direktnih mandata, a koalicija Povjerenje! tri.

U Parlament Federacije, kao poslanici SDA iz Izborne jedinice 1, trebali bi ući Hamdija Abdić, Nijaz Hušić i Safet Kovačević, dok će poslanici NES-a biti Irfan Durić, Ilda Alibegović i Sandi Salkić. Frontin poslanik je Zekerijah Alagić, a SDP-ov Razim Halkić, dok je POMAK-ov Maja Uremović. Iz Izborne jedinice 2 u Parlament bi trebali ući Fadil Novalić i Indira Omeragić (SDA), Nihad Krajinović iz SDP-a, Mijo Matanović iz HDZ-a i Alen Mujić iz DF-a.

 

Federalni poslanici bi iz Izborne jedinice 3 trebali biti Kadrija Hodžić i Azra Okić (SDP), Azmir Husić i Fahrudin Skopljak (SDA), Mahir Mešalić i Dajana Čolić (DF), te Admir Čavalić (SBiH).

Iz Izborne jedinice 4 u federalni Parlament ulaze Begajeta Čaušević i Edita Mazić, dok je to iz PDA Elzina Pirić. Mandat SDP-a pripada Hajdurinu Kozareviću.

Vjerovatni budući zastupnici iz Izborne jedinice 5 su Miralem Galijašević, Nezir Pivić, Adisa Kokić-Hinović (SDA), Elvir Karajbić (SDP), Alma Kratina (DF), Josip Martić (HDZ), Kenan Uzunović (BHI KF) i Azra Sinanović (NES). Iz Izborne jedinice 6, ukoliko ne bude većih promjena, u Parlament ulaze Mirsad Zaimović i Đeman Memagić (SDA), Hajrudin Žilić (DF) i Belmin Zukan (SDP).

Eldar Čomor (SDA), Adnan Delić (NiP), Mirza Čelik (DF), Damir Mašić (SDP), Dragan Mioković (Naša stranka) i Senad Čeljo (SBiH) trebali bi biti poslanici iz Izborne jedinice 7. Mandate iz Izborne jedinice 8, prema trenutnim rezultatima, osvojili su Melika Mahmutbegović, Alija Jusić i Bajro Makić (SDA), potom Lidija Bradara, Feliks Vidović i Mirjana Plavčić (HDZ), te Nijaz Helez (SDP), Mara Đukić (DF) i Stipe Tokić (HDZ 1990).

NOVA I STARA IMENA

Iz Izborne jedinice 9 mandata osvojili su Vlatka Martinović, Antonio Sesar i Mladen Bošković (HDZBiH). Mandat SDA pripada Edinu Mušiću, a SDP-ov Aneru Žuljeviću. Luka Falatar je dobio mandat HDZ-a 1990, Slaven Raguž mandat republikanca, dok Sanelu Kajanu, za sada, pripada mandat DF-a.

U izbornoj jedinici 10 sva tri mandata osvojio je HDZBiH i pripadaju Stanku Musi, Dariju Knezoviću i Mariji Kikaš.

Poslanici iz Izborne jedinice 11 trebali bi biti Edin Smajić i Jasmina Biščević-Tokić (SDA), Elmedin Konaković i Amra Junuzović-Kljajić (NiP), Damir Arnaut (Naša stranka), Jasna Duraković (SDP) i Dennis Gratz (DF). Tri mandata iz Izborne jedinice 12 osvojili su Karlo Nevistić (HDZBiH), Petar Galić (HN Pomak), Drago Stanić (HDZ 1990).

(Oslobođenje)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...