BORUT PAHOR JASAN: "Ulazak u EU jedini je način ne dođe do podjele na Balkanu i da se sačuva mir, Bruxelles treba biti fleksibliniji"

Pahor je pozvao lidere regiona da urade sve što je u njihovoj moći, da se očuva mir na Balkanu.

  • Regija

  • 08. Okt. 2022  

  • 3

Jedan je način da ne dođe do podjele na Balkanu je da čitav Balkan ide u Evropsku uniju, poručio je predsjednik Slovenije Borut Pahor na 2BS Forumu u Budvi, na panelu sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, javila je Anadolija.

Pahor je pozvao lidere regiona da urade sve što je u njihovoj moći, da se očuva mir na Balkanu.

- Ne znamo šta će se desiti u narednih par mjeseci ili godina. Ali je važno da ta multulateralna pitanja budu pod kontrolom. Nivo povjerenja je nizak - kazao je Pahor.

Predsjednik Slovenije je podsjetio da je postojao optimizam neko vrijeme, ali da je opao, napominjući i da je manje volje bilo u Briselu.

- Zbog rata u Ukrajini, mir i stabilnost na Balkanu je krhka. To smo pokušali objasniti i EU-u. Mi smo 2016. tokom razgovora u Sarajevu rekli da proširenje nije tehnički problem nego geopolitički i treba biti fleksibliniji u Briselu- kazao je Pahor na 2BS Forumu.

On je i nabrojao šta očekuje da će zvanični Brisel uraditi u narednom periodu kako bi Zapadni Balkan bio bliži članstvu u EU-u.

- To su vizna liberalizacija, davanje statusa kandidata BiH. To bi bio signal da EU radi sve kako bi cijeli Zapadni Balkan uvela u evropsku zajednicu - istakao je Pahor.

Smatra i da će, ako dođe do proširenja, sve zemlje Balkana pristupiti u manje-više istom periodu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...