JESU LI I DEVIZNE REZERVE DOVEDENE U PITANJE: Vrijednost kapitala Centralne banke BiH pala za 262 miliona maraka (VIDEO)

Iz CBBiH odgovaraju da samo posluju u skladu sa zakonima i Ustavom

  • Ekonomija

  • 09. Okt. 2022  

  • 0

Vrijednost kapitala Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBH) pala je za 262,8 miliona KM za osam mjeseci ove godine, potvrđeno je za BHT1 iz ove institucije.

Pojašnjavaju da je Evropska centralna banka u ovoj godini dva puta povećala svoje referentne kamatne stope, što je posljedično dovelo do značajnog pada cijena državnih vrijednosnih papira.

Iz CBBiH pojašnjavaju da se oko 70 posto deviznih rezervi investira u državne vrijednosne papire, kao finansijski instrument koji se smatra najsigurnijim oblikom imovine. Smanjenje kapitala za 262,8 miliona KM posljedica je pada njihove vrijednosti, zbog rasta tržišnih, ali i kamatnih stopa Evropske centralne banke, tačnije, visoke inflacije.

Naučna javnost upozorava da se globalna ekonomska politika mijenja munjevitom brzinom, dok CBBiH stoji na temeljima postavljenim u Dejtonu prije trideset godina, što za posljedicu ima ogromne gubitke.

Iz CBBiH odgovaraju da samo posluju u skladu sa zakonima i Ustavom, čije izmjene nisu u njihovoj nadležnosti. Istovremeno, iz Agencija za bankarstvo poručuju da će učiniti sve da negativne efekte globalne finansijske krize ne osjete domaće banke, korisnici kredita i privreda.

Nikome nije u interesu da kamate rastu jer će rasti i obim kredita koji se ne vraćaju, a to može ugroziti i poslovanje banaka i privredu. Nikome to nije u interesu”, smatra direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić.
Podsjetimo, rast kamatnih stopa je uzrokovan pojavom visoke inflacije u evrozoni i nastojanjem ECB da je vrati u prihvatljive okvire. ECB je u ovoj godini, prvi put od 2011., dva puta povećala svoje referentne kamatne stope. Ekonomisti računaju da su sve dugoročne prognoze u ovom trenutku nemoguće.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...