ILIJA CVITANOVIĆ, PREDSJEDNIK HDZ-a 1990: "Christian Schmidt će nastaviti djelovati; Hrvati su apsolutno majorizirani na poziciji člana Predsjedništva BiH..."

Cvitanović smatra da će formiranje vlasti u FBiH ići puno brže nego što mnogi očekuju.

  • Politika

  • 12. Okt. 2022  12. Okt. 2022

  • 11

Kako je HDZ 1990 oduzeo ekskluzivitet HDZBiH u zastupanju i predstavljanu Hrvata? Jesu li Hrvati nakon Schmidtove odluke i dalje majorizirani? Da li se namitenutim odlukama na Izborni zakon briše i zaključak 7 HNS-a o teritorijalnoj reorganizaciji? Hoće li međunarodni faktor utjecati ko će biti dio vlast? Koga će odabrati za partnere od probosanskih stranaka? Na ova pitanja za Mrežu FTV-a odgovorio je Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.

Cvitanović ističe da više niko nema ekskluzivitet sam predstavljati Hrvate.

"Nećemo ništa tražiti od HDZ-a. Ostajemo u nacionalnom okviru. Niko nam ništa ne treba davati. Ta priča i takve floskule da će nama neko nešto davati, nama niko nikada ništa nije dao. Samo nam je bilo uzimano, otimano. Naš rezultat nas pozicionira da budemo bitan čimbenik u svim tim procesima."

Naglašava da ga ne zanima nikakva pozicija.

"Uopće me ne zanima ničije obećanje niti mi bilo ko treba šta obećavati, ni meni niti HDZ-u 1990. Nas je legitimirao naš izborni rezultat. Nitko nas ne može prevariti niti će nas prevariti niti ćemo dopustiti da nas prevari. Ako smo i jedan milimetar doprinosa dali da danas imamo stabilniju političku situaciju sa nametnutim promjenama Izbornog zakona, to je ta zadovoljština koju nosite u sebi."

O nametnutim izmjenama Izbornog zakona kaže: "One u dijelu provode presudu Ustavnog suda BiH, ali one su, s moje pozicije, vrlo bitne zato što sigurno imamo zaštićen taj proces legitimnog predstavljanja na razini FBiH u Klubu Hrvata u Domu naroda FBiH. Vjerujem da će visoki predstavnik nastaviti djelovati, u kojem pravcu, vidjećemo. Ovo je bitno što je do sada uradio. Ne možete očekivati da kažemo da smo u potpunosti ravnopravni sa ostala dva naroda dok u Predsjedništvu BiH sjedi čovjek kojeg nije birao hrvatski narod, koji ne štitit interese vlastitog naroda. To je put koji stoji pred nama. Moramo provesti presude Evropskog suda za ljudska prava, moramo otkloniti sve moguće diskriminacije u Ustavu BiH. Moramo omogućiti izbor predstavnika koji će u suštini predstavljati narode u Predsjedništvu BiH. Hrvati su apsolutno majorizirani na poziciji člana Predsjedništva BiH."

Predsjednik HDZ-a 1990 kaže da je visoki predstavnik u BiH došao sa značajnim prethodnim znanjem o odnosima u BiH.

"Siguran sam da je u potpunosti shvatio u kakvu državu je došao i šta je suština BiH. Ovo što je nametnuo ide na tom tragu da prepozna konstitutivne narode kao temelj BiH i smatram da je na dobrom tragu da ovaj proces dovede do kraja. Smetaju mi napadi na visokog predstavnika. Nama treba saveznik na Zapadu, visoki predstavnik nam treba biti prvi saveznik. Nije istina da je radio samo za jedan narod. Za BiH je najvažnija stabilnost u FBiH. Dijelom smo ju dobili nametnutim odlukama visokog predstavnika. Najvažnije za BiH je da dođemo do tog minimuma kompromisa, dugoročnog strateškog dogovora Bošnjaka i Hrvata i da Federacija bude ta lokomotiva koja će nas vući ka Zapadu. Više niko nema prostora igrati se sa svojim političkim odlukama - ili ste za Rusiju ili ste za Zapad. Mi smo za Zapad i ostajemo na tragu Zapada po cijenu svega."

Pojašnjava da je Zaključaj 7 HNS-a bio vrlo jasno uvjetno vezan.

"Ako se nešto dogodi. U ovom trenutku mislim da će se te strasti smiriti, da će tenzije oko Zaključka 7 splasnuti, ali dok god se proces ne završi u potpunosti, mi imamo odgovornost. Taj Zaključak 7 je vrlo bosanskohercegovački. Nemamo potrebe radikalizirati situaciju. Trebamo pokušati doći do tog ključnog dogovora. Zaključak 7 je usvojen, aktuelan, aktivan dok god se procesi u BiH ne završe na ovaj način."

Stranka koju vodi Željko Komšić HDZ-u 1990 neće biti partner

Na pitanje da li je Izborni zakon uvjet probosanskim strankama za formiranje vlasti odgovara: "Vidjećemo razvoj događaja. Svakome je uvjet stabilna, funkcionalna i ravnopravna BiH a pod tim se podrazumijeva i promjena Izbornog zakona i djelimična promjena Ustava. Da je bilo političke odgovornosti visoki predstavnik nije uopće morao ni nametati. ovo isto smo bili vrlo blizu dogovora, stvari koje bi bile još bolje za BiH. Nije bilo političke volje, političke mudrosti i političke hrabrosti jer većina tih pregovarača nisu bili državnici nego samo predsjednici stranaka koji su željeli što bolji rezultat na proteklim izborima."

Naglašava da je HDZ 1990 potpuno samostalan u donošenju odluka.

"Dio smo nacionalnog hrvatskog okvira iz kojeg nećemo iskočiti. Dok god je ovakva BiH, stranka koju vodi Željko Komšić HDZ-u 90 neće biti partner i nije prihvatljiva kao partner za formiranje vlasti na bilo kojoj razini. Ključan je legitimitet koji će kome donijeti broj zastupnika. Mora se pomoći građanima da prežive ovu zimu i na tom tragu se treba ići u razgovorima."

Nema suštinske razlike između Konakovića i Izetbegovića

Cvitanović smatra da će formiranje vlasti u FBiH ići puno brže nego što mnogi očekuju.

"Početak sljedeće godine je vrlo realan da se formira nova Vlada FBiH i vjerujem da će shodno tome pratiti to i Vijeće ministara i sve kantonalne vlade u FBiH. Mislim da nema niko pravo razvlačiti ovaj proces. Ne vidim razliku između Konakovića i Izetbegovića. Možda imaju samo različit izričaj i vjerujem da tu nema niti jedne suštinske razlike. Svaki od njih se zalaže za građansku državu, svaki od njih želi od BiH napraviti ono što je potpuno nemoguće tako da je u tom smislu potpuno nebitno ko je partner. Nemoguće je napraviti građansku državu na principima kakve oni žele, jednostavno to nije Ustav BiH."

"Predsjedatelj Vijeća ministara će biti Hrvat jer po rotaciji ide Hrvat. Predsjednik Vlade FBiH je Bošnjak. Nikada se neću odreći priče o euroatlanskim integracijama, o ubrzanom putu ka EU i NATO-u. Na tom tragu će trebati gledati partnere i na razini Vijeća ministara. Vidjećemo u kojem pravcu će se ovo razviti. Nikad u BiH ne trebamo isključiti naše prijatelje iz međunarodne zajednice jer je BiH vrlo bitna u geopolitičkom, strateškom smislu. Međunarodni faktor pomaže BiH da svoj put jasno usmjeri ka euroatlanskim integracijama. Sigurno će razgovarati sa svima i imati značajnu ulogu o perspektivama i budućnosti BiH", zaključio je Cvitanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...