JOŠ JEDNO POSKUPLJENJE: Vlada dala saglasnost za novu veleprodajnu cijenu gasa u FBiH (FOTO)

U ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost.

  • Vijesti

  • 13. Okt. 2022  13. Okt. 2022

  • 1

Na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, Vlada FBiH je donijela Odluku o davanju saglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije BiH, počevši od 1.10.2022. godine, koja iznosi 1.095 KM/1.000 Sm³, odnosno 1,095 KM/Sm³. 

U ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost.

Za realizaciju ove odluke, koja stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenim novinama FBiH, zadužena su federalna ministarstva energije, rudarstva i industrije, te trgovine, svako u okviru svoje nadležnosti.

U obrazloženju Odluke je navedeno da je Energoinvest d.d. Sarajevo 11.10.2022. godine uputio Federalnom ministarstvu trgovine zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama u FBiH, te potrebno mišljenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

U zahtjevu je navedeno da nova povećanja cijene gasa nije moguće pokriti iz postojeće tarife i hitno je potrebna korekcija cijene u skladu sa aktuenim dešavanjima na svjetskom tržištu, a s ciljem osiguranja kontinuirane isporuke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...