MILANOVIĆ MISLI DA BiH NE MOŽE ISPUNITI UVJETE ZA STATUS KANDIDATA: "Jedan dio političkog Sarajeva aktivno uz saradnju međunarodne zajednice radi na rasturanju Hrvata"

Podsjetio je da se on "ali stvarno prvi" zalagao za to da BiH dobije kandidatski status kada je predložio da se na Europskom vijeću blokira kandidatura za Ukrajinu i Moldaviju ako BiH nije u istom paketu.    

  • Regija

  • 13. Okt. 2022  

  • 4

Bosna i Hercegovina ne može ispuniti uvjete za status kandidata Europske unije i krši ih svaki dan, rekao je predsjednik Zoran Milanović i ponovo se obrušio na premijera Andreja Plenkovića koji se suprotstavio Bruxellesu u pitanju isporuke nafte Srbiji, ali je to propustio učiniti za Hrvate u BiH. 

EK je predložila u srijedu da se BiH dodijeli kandidatski status uz uvjet da poduzme niz reformi i nekoliko zakona u području sudstva, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja.

"Status kandidata kao simboličko ohrabrenje BiH - da, ali jedan dio političkog Sarajeva aktivno uz suradnju međunarodne zajednice radi na rasturanju Hrvata", rekao je Milanović. 

BiH "ne može" ispuniti uvjete da dobije status kandidata "jer krši ih svaki dan", rekao je.

"Ja sam prvi predložio da blokiramo Ukrajinu zbog BiH"

Promjene izbornog zakona koje je Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt donio zakašnjele su i nedovoljne, rekao je Milanović.

Provedenim izmjenama Schmidt nije onemogućio da se bošnjačkim glasovima u Podrinju biraju hrvatski predstavnici ni da se ponovno bošnjačkim glasovima izabere hrvatski član predsjedništva BiH Komšić kojega tamošnji Hrvati ne prihvaćaju, rekao je hrvatski predsjednik.  

Podsjetio je da se on "ali stvarno prvi" zalagao za to da BiH dobije kandidatski status kada je predložio da se na Europskom vijeću blokira kandidatura za Ukrajinu i Moldaviju ako BiH nije u istom paketu.    

"Plenković ide protiv struje zbog Srbije, ne zbog BiH"

Premijer takvu sugestiju nije prihvatio i nije tada "išao protiv struje" kako bi pomogao svom narodu u BiH, ali u slučaju Srbije Plenković je pokazao da "itekako može biti 'dasa' u EU", rekao je.

Taj primjer naftovoda sa Srbijom "zoran je dokaz" da Hrvatska kao članica EU može sudjelovati u donošenju odluka, rekao je Milanović.

"Vidjet ćemo kako će se ponijeti vlada kada se bude za mjesec dana odlučivalo o sustavu Althea", kazao je nadalje o vojnoj misiji EU u BiH u kojoj je ocijenjeno da hrvatski vojnici ne mogu sudjelovati "jer je to netko tamo smislio u Bruxellesu", prenosi Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...