IZETBEGOVIĆ OTVORENO KRITIKOVAO VISOKOG PREDSTAVNIKA: "Schmidt je HDZ učinio NEDODIRLJIVIM. Tražit ćemo od njega da završi..."

Lider SDA Bakir Izetbegović bio je gost u večerašnjem programu Federalne televizije. Govorio je o kandidatskom statusu BiH, o Schmidtovom nametanju izmjena Ustava FBiH, nedavno održanim izborima, svom izbornom rezultatu i rezultatu stranke.

  • Politika

  • 13. Okt. 2022  13. Okt. 2022

  • 38

Na pitanje da li je BiH dobila uslovni kandidatski status, Izetbegović odgovara potvrdno.

"Ovo je kandidatski status, s tim da su svi uslovi ostali, osim onog najbitnijeg, a to je izmjena Izbornog zakona. Ostalo ćemo morati uraditi. Mislim da je atmosfera takva da se BiH da kandidatski status. Da se spusti ta ljestvica. Odavno to sazrijeva i sad imamo jednu kritičnu masu zemalja koja to zagovara."

O nametnutim izmjenama Izbornog zakona kaže da je on pomogao jednu stranu u BiH - HDZ.

"Učinio ih je nedodirljivim. Dao im je poziciju da odlučuju ko je legitiman, ko nije, da biraju između probosanskih ili bošnjačkih blokova, stranaka. Stranka koja će imati u Federalnom Parlamentu 16-17 ruku i pet u državnom će imati takvu poziciju i nju je definitivno zacementirao gospodin Schmidt. Prošao je pored niza diskirminacija u RS-u, pored niza presuda koje čekaju na implementaciju 15 godina, presudu Ustavnog suda po apelaciji Komšića. Fokusirao se samo na ono što je po apelaciji Ljubić, odnosno što je hrvatski zahtjev, a tu nema diskriminacije. U ovome času HDZ ima 13 od 17 u Domu naroda, za razliku od Bošnjaka i Hrvata u RS-u koji postepeno prestaju biti politički faktor."

Navodi da je Schmidtovo, ali i općenito međunarodne zajednice, obrazloženje da je neophodno riješiti frustracije Hrvata i time popraviti odnose Hrvata i Bošnjaka u BiH.

"Ja ne vidim da su to trebali raditi na ovakav način. A jesu, nije ovo samo njegova odluka. Ima tu i ponešto dobro, kad je u pitanju Ustavni sud, kad je u pitanju rješavanje blokada, ali imaju na sto drugih mjera da uspore i zaustave procese. Olakšano je uspostavljanje nove strukture vlasti u Federaciji. Nije stopostotno riješeno. Vitalni nacionalni interes je nešto bolje definisan."

Izetbegović pojašnjava da je zanimljiva pozicija srpskog Kluba poslanika koji također može da zaustavlja neke stvari.

"Za razliku od Hrvata i Bošnjaka u RS-u koji ne mogu više ništa. Insistirat ćemo na uklanjanju tih diskirminacija. Tražit ćemo od visokog predstavnika da završi proces koji je počeo kada je u pitanju pozicija konstitutivnih naroda i njihova prava na zaštiti vitalnih nacionalnih interesa, općenito na ravnopravnost. Stvari su ovom njegovom intervencijom postale potpuno jasne. On je njih podcrtao i mi ćemo tražiti da se to riješi. Tražit ćemo i da se iskoristi mogućnost, naročito ako se kroz novo brojanje glasova pokaže da je bilo velikih mahinacija sa izbornim procesom, da i tu iskorači OHR. Kad se već upustio u to, da uradi i neke stvari koje zaista treba da uradi. Da asimetrije i diskiriminacije koje trpe Bošnjaci i Hrvati u RS-u rješava na isti način kako je to krenuo ovdje u FBiH i samu transparentnost i integritet procesa da zaštiti elektronskim glasanjem, optičkim čitačima itd."

O novom brojanju glasova kaže da je uvjeren da je svega bilo.

"Ali naslijepo ne mogu ništa tvrditi. Uvjeren sam da će se utvrditi da je bilo niz protuzakonitih radnji, da je proces opasno ugrožen na nizu mjesta jer sama izlaznost u RS-u je sumnjiva. U RS-u izlaznost možda 10-20% veća nego u FBiH, mislim da su to ti dopisani glasovi. Vidjećemo."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 38

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...