NOVALIĆ RAZGOVARAO SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA "OAZA": "Snaga društva se mjeri po tome koliko je zaštitilo najslabije"

Premijer Novalić iskazao je spremnost da se Udruženju pomogne u skladu s nadležnostima i mogućnostima Vlade FBiH.

  • Društvo

  • 14. Okt. 2022  14. Okt. 2022

  • 0

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sastao se danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu s predstavnicma Udruženja za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo "Oaza", koji su ovom prilikom predstavili svoj rad.

Prema riječima predsjednika "Oaze" Midhata Karahmeta, Udruženje broji oko 600 članova, te se finansira iz budžeta resornog kantonalnog ministarstva. Uz nedostatak sredstava za sve potrebe, kako je istakao, posebno se suočava sa neriješenim adekvatnim prostorom za smještaj i rad, te plaća zakup, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Premijer Novalić iskazao je spremnost da se Udruženju pomogne u skladu s nadležnostima i mogućnostima Vlade FBiH.

"Mi ćemo učiniti sve što možemo da pomognemo, jer snaga jednog društva se mjeri po tome koliko je zaštitilo najslabije. Vlada Federacije istrajno radi na reformi socijalne politike, a to smo u mogućnosti jer smo očuvali i ostvarili rast naše ekonomije. Donijeli smo Zakon o roditeljima njegovateljima u FBiH kao jednu dobru osnovu za podršku osjetljivim kategorijama. Pripremamo i zakon o socijalnim uslugama, s kojim ćemo nastojati sistemski riješiti i harmonizirati sva pitanja u ovoj oblasti, bez diskriminacije po kantonima. Također sa USAID-om intenzivno radimo na osiguranju servisnih centara za pružanje usluga podrške djeci i osobama s poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama u Federaciji BiH" –  istakao je Novalić.

Predstavnici Udruženja „Oaza“ su zahvalili na današnjem prijemu i spremnosti da im se pomogne. Uz predsjednika Karahmeta, sastanku su prisustvovali i direktor „Oaze“ Samir Halilović, te član i sportista ovog udruženja Damir Rimac, jedan od dobitnika brojnih domaćih i međunarodnih medalja u stonom tenisu.

Inače, Udruženje „Oaza“ djeluje još od 1960. godine, te kontinuirano podržava osobe sa intelektualnim teškoćama i njihove porodice kroz provođenje programa iz oblasti obrazovanja, radnog osposobljavanja, socijalnog uključivanja, sporta i rehabilitacije u svrhu njihovog osamostaljivanja za život.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...