NA GODIŠNJEM ZASJEDANJU MMF-a I SVJETSKE BANKE RASPRAVLJANO O BiH: Ovo su ključni izazovi koji stoje pred našom zemljom

Iz Centralne banke navedeno je da je Softić istakao da se u BiH živi u veoma neizvjesnom ekonomskom okruženju, te da je valutni odbor dobro služio tokom svih 25 godina.

  • Ekonomija

  • 15. Okt. 2022  15. Okt. 2022

  • 0

Na godišnjem zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, koje se održava u Vašingtonu, razgovarano je o ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, pri čemu je naglašeno da su za BiH, kao i za sve zemlje, ključni izazovi inflacija i kontinuirano snabdijevanje energentima, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Na ovom skupu, na kojem je delegaciju BiH predvodio guverner Centralne banke BiH Senad Softić, razmatrani su izgledi svjetske ekonomije i trenutna ekonomska situacija u svjetlu aktuelne geopolitičke situacije, energetska kriza, poremećaji u lancima snabdijevanja i kretanja na svjetskim finansijskim tržištima.

Iz Centralne banke navedeno je da je Softić istakao da se u BiH živi u veoma neizvjesnom ekonomskom okruženju, te da je valutni odbor dobro služio tokom svih 25 godina.

“Na valutni odbor ćemo se i ubuduće oslanjati kako bismo doprinijeli makroekonomskoj stabilnost u BiH. Centralna banka BiH je, tokom krize izazvane pandemijom, ali i aktuelnim geopolitičkim dešavanjima, preduzimala zakonom definisane mjere i aktivnosti koje su očuvale monetarnu stabilnost”,  naveo je Softić.

On je zvaničnike MMF-a upoznao i o privremenim mjerama koje su preduzete u bankarskom sektoru, čiji su primarni ciljevi izbjegavanje značajnijeg rasta kamatnih stopa u BiH, odnosno zaštita korisnika finansijskih usluga, stabilnost bankarskog sistema, te postizanje makroekonomske ravnoteže.

Softić je pozvao MMF na nastavak saradnje, te zahvalio na dosadašnjoj podršci BiH, kao i Centralnoj banci.

Tokom boravka u Vašingtonu, održani su bilateralni sastanci sa visokim zvaničnicima MMF-a, zamjenikom generalnog direktora MMF-a Bo Lijem i direktorom Evropskog odjeljenja MMF-a Alfredom Kamerom.

Godišnje zasjedanje MMF-a i Svjetske banke održava se od 10. do 16. oktobra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...