MILO ĐUKANOVIĆ PORUČIO: "Budvom se već neko vrijeme upravlja iz Beograda, vrijeme je da se to promijeni"

Kao treću liniju, “brutalne anticrnogorske destrukcije”, Đukanović je naveo očigledan pokušaj da se prepriječi put Crnoj Gori ka njenom evropskom cilju.

  • Regija

  • 17. Okt. 2022  17. Okt. 2022

  • 1

U Budvi je održana završna konvencija izborne liste “Prava stvar, Jedinstveni za Budvu – Dragana Mitrović” koalicionih partnera DPS, SDP, SD, GI 21. maj, LP na kojoj je prisustvovao i predsjednik DPS, Milo Đukanović.

Đukanović je podsjetio da je Budva ne tako davno bila prijestonica crnogorskog turizma i da predstavlja simbol uspješnog restrukturiranja crnogorske turističke ponude te da je bila svojevrsni pokazatelj evropskog razvoja zemlje.

“Prije šest godina, tj. 2016. godine, ovdje je promijenjena vlast. Data je prilika drugim partijama i drugim ljudima da pokažu šta oni znaju, u vjeri da će to biti u interesu i na dobrobit grada i boljeg životnog standarda građana Budve, kao i u interesu ekonomskog i demokratskog razvoja evropske Crne Gore. Međutim, danas, šest godina kasnije imamo mnogo lošiju sliku nego što smo imali prije toga. Imamo evidentno pokazano neznanje u upravljanju ovim gradom. Posebno imamo evidentno pokazano neznanje u pogledu onoga što je potrebno dati Budvi, kao novi sadržaj, u cilju njene turističke konkurentnosti. I u finalu, ne možemo da ne primijetimo, da se evo već neko vrijeme Budvom upravlja iz Beograda. Tako da sam uvjeren da je vrijeme za promjenu, kada je upravljanje Budvom u pitanju”, ukazao je Đukanović.

“Kada je 30. avgusta 2020. godine promijenjena državna vlasta došlo je do brutalne anticrnogorske destrukcije. Prije svega vidimo namjeru da se Crna Gora insititucionalno parališe. Danas imamo vladu koja je izgubila povjerenje, imamo prinudnu upravu u ovom gradu, imamo prinudnu upravu u Tivtu, Ustavni sud koji je ispao iz funkcije, v.d. stanje u tužilaštvu već nekoliko godina, imamo, v.d. stanje u Vrhovnom sudu, nepotpun Sudski savjet. Dakle, Crna Gora je na neki način danas država u v.d. stanju i ja mislim da to nije slučajno. Mislim da je to rađeno sa namjerom da se pokaže da Crna Gora nije funkcionalna država i da zbog toga nema pravo da postoji kao nezavisna i međunarodno priznata država”, kazao je Đukanović.

On je istakao da je druga linija destrukcije na Crnu Goru na ekonomskom planu.

“Sve što je nova vlast uradila tokom ove dvije godine je rušenje mukotrpno stečenog temelja ove države koji smo gradili u periodu od obnove nezavisnosti pa do 2020. godine kroz realizaciju krupnih projekata kako to rade sve zemlje u svijetu. Danas vidimo da su javne finansije dovedene na ivicu bankrota tokom ovog dvogodišnjeg perioda jer nijedan cent od novouzetih kredita ne planiraju da potroše u investicione projekte, niti u otvaranje novih radnih mjesta, nego sve to planiraju da potroše u neproduktivnu potrošnju. Dakle u onu potrošnju koja nije utemeljena u novostvorenom društvenom proizvodu i ubranim javnim prihodima kroz poreski sistem. Svakom iole odgovornom budvanskom domaćinu je jasno da se ne može trošiti više nego što se zarađuje i da je ovo put u bankrot. Onako kako bankrotira mala budvanska ili crnogorska firma, tako bankrotira i država ukoliko nije primjerila svoju potrošnju svojim realnim mogućnostima”, rekao je Đukanović.

Kao treću liniju, “brutalne anticrnogorske destrukcije”, predsjednik Crne Gore je naveo očigledan pokušaj da se prepriječi put Crnoj Gori ka njenom evropskom cilju.

“Zahvaljujući realizaciji reformi približili smo se EU i došli smo u predvorje EU. Mogu slobodno da kažem da smo u prednosti nekoliko godina u odnosu na bilo koju drugu državu koja je sad u pregovorima sa EU. Trebalo nam je dvije do dvije i po godine da završimo proces pregovaranja. I da je bilo odgovorne uprave u Crnoj Gori, to bi upravo bile ove dvije godine, od 2020. do 2022. Danas povodom Izvještaja EK o napretku zemalja na putu do EU, vidimo krajnje neodgovorna razglabanja od strane predstavnika vlasti koji se trude da objasne da ovo nije najlošiji, nego prvi iza najlošijeg izvještaja za Crnu Goru, a zapravo ne može se nikako pobjeći od osnovne istine – da u ove dvije godine nije napravljen ni milimetar napretka ka Evropi. Dakle, nije ni pokušano da se zatvara makar jedno pregovaračko poglavlje. Sve što je urađeno, urađeno je za našeg zemana. Tada su otvorena 33 poglavlja, zatvoreno njih nekoliko koliko se moglo zatvoriti za kratko vrijeme”, rekao je Đukanović, prenosi Antena M. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...