PLENKOVIĆ O ZORANU MILANOVIĆU: "Možeš biti ili Putinova korisna budala ili imati neki razlog..."

(...) da to radiš. Nešto od toga je. Naravno, on okreće pilu naopako, optužuje mene da sam Agrokor dao Rusima. Ne."

  • Regija

  • 20. Okt. 2022  20. Okt. 2022

  • 1

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je u Bruxellesu na sastanku Europskoga vijeća na novinarsko pitanje šta misli o Milanovićevu protivljenju tome da Hrvatska bude jedna od zemalja u kojima će se moći obučavati ukrajinski vojnici, rekao sljedeće:

"Zgrožen sam, netko tko ima proruske stavove cijelih godinu dana, još uvijek nismo shvatili zašto. Možeš biti ili Putinova korisna budala ili imati neki razlog da to radiš. Nešto od toga je. Naravno, on okreće pilu naopako, optužuje mene da sam Agrokor dao Rusima. Ne. 

Ruske banke su u Agrokoru zato što je bivši vlasnik otišao u Rusiju i uzimao kredite. One su dug pretvorile u vlasnički udio. Te gluposti, budalaštine i laži može pričati ne znam kome, nekome tko ništa ne zna i ništa ne prati. Indikativno, kako je niz parlamentarnih stranaka slijedio tu tupu politiku kojom govori, a oni su apsolutno nepismeni u vanjskopolitičkom smislu, tu nema nikakve dileme, sramote nas.

Ljudi to čitaju, prate, pitaju se kakvu vi to ekipu imate tamo. Imaju li elementarnih znanja o međunarodnom pravu i međunarodnim odnosima. To su isti oni koji su oklijevali da se usvoji rezolucija o Ukrajini. U čemu je problem s obukom? Ne znači to niti dovoditi rat u Hrvatsku niti uvlačiti Hrvatsku u rat, nego uvoditi konzistentnu potporu žrtvi. Ako Hrvatska ima dileme, pitam se s kim mi to imamo posla", kazao je Plenković, prenosi RTL.

Na pitanje je li se trebalo ranije usuglasiti s predsjednikom da ne bi došlo do neugodnih situacija na vanjskopolitičkoj sceni Plenković odgovara:

"Ako je on zajedno sa svojim nepismenim, u vanjskopolitičkom smislu, jatacima spreman to blokirati, ajde, ekipa, blokirajte pa da vidimo. To će ostati za povijest u Hrvatskoj pa da znamo, Rusija je napravila agresiju na Ukrajinu, hrvatska vlada je htjela pomoć, njegovi u vanjskopolitičkom smislu nepismeni jataci, proruski orijentirani akteri, to su htjeli blokirati."

Dotaknuo se i mađarskog premijera Viktora Orbana koji se protivi sankcijama Rusiji.

"Ne znam nikog drugog tko to govori. Mi smo usvojili osam paketa sankcija zato što je riječ o brutalnoj agresiji, kršenju međunarodnog prava, ubijanju ljudi, oduzimanju teritorija, lažnim referendumima, to su sve razlozi za režim sankcija kakav postoji. Potičemo sve da primjenjuju sankcije. Ono što radimo radimo na alternativnim mrežama osiguranja i opskrbe i energetske sigurnosti", rekao je Plenković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...