ANALIZA PROFESORA VAHIDINA PRELJEVIĆA: "Prespavali smo 20 godina, sve probosanske snage moraju zajedno sjesti i dogovoriti strateške interese"

Dodaje da većini bh. građana, koje će omamljivati šarenim lažama i ispraznim floskulama o evropskom putu, ostat će kakva takva, slaba, nefunkcionalna država.

  • Mini market

  • 21. Okt. 2022  21. Okt. 2022

  • 1

Prizivali smo 15 godina međunarodni intervencionizam. Naivno smo očekivali da Zapad želi urediti ovu zemlju u skladu s univerzalnim civilizacijskim principima na koje se sam poziva, a u koje je povjerovala većina građana ove zemlje. I, eto, dobili smo zapadni intervencionizam, navodi u uvodu analize profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Vahidin Preljević.

"Ali on, gle užasa, djeluje u suštoj suprotnosti sa svim tim "uzvišenim" idejama jednakopravnosti, slobode i građanske multietničke demokratije. Ne zanimaju ga, osim deklarativno, ni genocid, ni pravda. On čak nema problem s tim da realno nagradi baštinike genocidne politike. Jer, vidjeli smo, nagrađuje one za koje se smatra da su "eskalacijski dominantni", a udara po onima koje smatra slabijim. To je logika, sve drugo je šuplja priča. HDZ je s 13% glasova dobio kontrolu nad FBiH, Dodik će dobiti državnu imovinu, koju će onda dilati s Vučićem i Putinom", ističe Preljević. 

Dodaje da većini bh. građana, koje će omamljivati šarenim lažama i ispraznim floskulama o evropskom putu, ostat će kakva takva, slaba, nefunkcionalna država.

"Neće dozvoliti njen raspad, ali nikako iz nekih plemenitih razloga. I to nam je možda jedina šansa. Prespavali smo 20 godina. Nemamo više pravo na spavanje, mada imamo pravo na snove. I moramo ih se držati. Trenutno možemo što jače dizati glas, makar da im otežamo. A inače, svi bh. politički faktori moraju zajedno sjesti, razviti strategiju i primjerene oblike otpora u ovoj kolonijalnoj konstelaciji", ističe Preljević. 

Preljević bh. političkom faktoru poručuje da prvo formulišu strateške državne interese, a onda se otimaju za vlast. 

"Neka osmisle i konkretiziraju djelovanje u narednih 20 godina, nemilosrdno uklone nesposobne i korumpirane kadrove bez obzira na stranku. Krajnje je vrijeme da se uozbilje, a i mi svi s njima", zaključuje Preljević. 

Podsjećamo, sve češći su pozivi analitičara i intelektualaca na koncentraciju prodržavničke političke moći u cilju odbrane interesa države Bosne i Hercegovine, prenosi Patria. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...