IAKO JE PREMIJER U TEHNIČKOM MANDATU, ABAZOVIĆEV PRIJEDLOG PROŠAO: Skupština Crne Gore smijenila dva ministra

U sali za vrijeme glasanja nisu bili poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije i Socijaldemokrata, Liberalne partije, Bošnjačke stranke i albanskih partija.

  • Regija

  • 22. Okt. 2022  

  • 0

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar odbrane Raško Konjević i ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić razriješeni su dužnosti sinoć nakon ponoći u parlamentu.

Za njihovo razrješenje glasao je 41 poslanik Demokratskog fronta, Demokrata, koalicije “Crno na bijelo” i Socijalističke narodne partije.

Skupština je Konjevića i Krivokapića smijenila na prijedlog premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića.

U sali za vrijeme glasanja nisu bili poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije i Socijaldemokrata, Liberalne partije, Bošnjačke stranke i albanskih partija.

Abazović je u obrazloženju za smjenu naveo da je, od izglasavanja nepovjerenja Vladi 20. avgusta, javno djelovanje Konjevića i Krivokapića u kontinuitetu odstupilo od zvaničnih stavova Vlade.

“Njihovo rukovođenje resorima odbrane i vanjskih poslova u velikoj mjeri je otežalo rad 43. vlade do izbora Vlade u novom sastavu”, kazao je Abazović.

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić je u polemici upozorio Abazovića da je njegova inicijativa nelegitimna jer “razrješava ministre kojima je izglasano nepovjerenje kao i kompletnoj Vladi”.

Vlada Dritana Abazovića izgubila je povjerenje većine u parlamentu 20. avgusta, nakon što je Abazović potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom uprkos protivljenju partija, predvođenih Demokratskom partijom socijalista (DPS), koje su davale podršku manjinskoj Vladi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...