I SUTRA SUNČANO, A NEDIM SLADIĆ PORUČUJE: "Uživajte u oktobru dok možete"

Poručio je kako su trenutne temperature idealne za kupanje u moru.

  • Vijesti

  • 22. Okt. 2022  

  • 0

U Bosni je danas bilo umjereno, do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno sunčano. U večernjim satima kiša se očekuje na sjeveru i sjeverozapadu Bosne.

Temperature zraka u 14.00 sati: Bjelašnica 10; Livno, Prijedor, Sokolac 19; Ivan Sedlo, Sanski Most 20; Grude, Trebinje 22; Sarajevo 23; Neum i Zvornik 24; Bihać, Mostar, Tuzla 25; Gradačac 26 i Zenica 29 stepeni.

Idealno za kupanje u moru

Sutra se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme, uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima u Bosni, po kotlinama i uz riječne tokove, može biti magle. Vjetar slab, promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura od 10 do 16, dnevna od 20 do 26 stepeni. U Sarajevu sunčano, uz umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura oko 10, dnevna oko 24 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić otkrio je do kada će biti toplo, te kakvo nas vrijeme očekuje u novembru. Poručio je kako su trenutne temperature idealne za kupanje u moru.

Sladić je naveo kako su ove temperaturne oscilacije normalne kada imamo Miholjsko ljeto.

Sušni period

Govorimo o temperaturama koje su ujutro između 1 i 7 u Bosni, a 12-13 u Hercegovini, dnevne, kada je Miholjsko ljeto, budu oko 20 stepeni što je slučaj i ovog puta. Ali, imamo neuobičajeno dugotrajan niz suhih dana. Zadnji put je ovako bilo 2019. godine. Bilo je i sušnijih u odnosu na ovogodišnji – 1965. i 1995. godine. Primjera radi, u Sarajevu svega jedan dan je bilo padavina ispod 1 mm. Kada se pogledaju srednjoročni materijali, ne naslućuje se dugotrajnije hladnije razdoblje pogotovo u prvoj polovini novembra”, rekao je Sladić za N1 iz engleskog Dorseta gdje se trenutno nalazi.
Istakao je kako je još vrlo rano govoriti bilo šta o predstojećoj zimi jer je oktobar bio znatno iznad prosjeka. Ono što se sada zna, snijega neće biti u nizinama.

Tokom naredne sedmice biće stabilno vrijeme.

Uživajte u oktobru dok možete. Temperature će biti između 20 i 25 stepeni. Temperatura mora je oko 20/21 stepen što je uz temperaturu zraka oko 22 stepena idealno za kupanje. Tijelo se lakše prilagodi”, kazao je Sladić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...