ŠTA SU POKAZALI REZULTATI IZBORA: Probosanske stranke gotovo udvostručile mandat u RS

U prethodnom sazivu NS RS, probosanske stranke imale su tri poslanika.

  • Vijesti

  • 23. Okt. 2022  23. Okt. 2022

  • 0

Amina Kavazović peta je poslanica Pokreta za državu.

Iako je Centralna izborna komisija sinoć prvotno objavila da je ovaj blok osvojio 4, kasnije je došlo do ispravki pa je savez od 10 partija dobio još jedan mandat.

Pokret za državu čine: Stranka za BiH, SDP, SDA, SBB, DF, GS, PDA, Socijaldemokrate BiH, Narodni evropskih savez te Bosanskohercegovački Zeleni.

U Narodnoj skupštini entiteta RS u naredne četiri godine trebali bi sjediti: Ramiz Salkić, Sevlid Hurtić, Mirsad Duratović, Amina Kavazović i Saša Grbić.

U prethodnom sazivu NS RS, probosanske stranke imale su tri poslanika.

Sa osvojenih 36.651 Pokret za državu je peta stranka po broju dobijenih glasova u parlamentu manjeg bh. entiteta. Oni su iza sebe ostavili i Ujedinjenu srpsku, Nenada Stevandića, Za pravdu i red Nebojše Vukanovića, te Demokratski narodni savez Nenada Nešića, na primjer, piše Politicki.ba.

alt

Najviše poslanika imat će Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika - 29.

alt

Pokret za državu nije bio jedina probosanska koalicija ili stranka koja je učestvovala u utrci za mjesta u NS Rs.

Koalicija Za Državu Mirsada Hadžikadića osvojila je 4.321 glas, BOSS Mirnesa Ajanovića 451, A-SDA - 77.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...