ŠTA SVE LJUBAV ČINI: Koje su zdravstvene koristi od maženja s partnerom

Ne samo da maženje može intimnije povezati vas i vašeg partnera, već ono može imati pozitivne efekte na vaše zdravlje.

  • Sex i grad

  • 23. Okt. 2022  

  • 0

Da li volite da se mazite sa partnerom? Nakon što pročitate sljedeće redove, voljet ćete još više.

Ne samo da maženje može intimnije povezati vas i vašeg partnera, već ono može imati pozitivne efekte na vaše zdravlje.

Aktivni Si piše, a City Magazine prenosi neke od zdravstvenih koristi od maženja.

Smanjuje stres

Ako još niste pronašli svoj efikasan način da se nosite sa stresom, svakako je preporučeno maženje! Kada se mazite sa osobom koja vam mnogo znači, oksitocin počinje da se oslobađa u vašem tijelu – smiruje vas i omogućava vam da se efikasnije nosite sa stresom. Takođe može smanjiti krvni pritisak i nivoe hormon stresa u tijelu.

Ublažava bol

Djeca vole da se maze kada su bolesna i to iz veoma dobrog razloga. Maženje može ublažiti bol. To se dešava zbog gore pomenutog oksitocina, koji uspješno blokira signale bola. Medicinski istraživači su čak razmatrali kako se oksitocin može pretvoriti u lijek protiv bolova.

Dobro je za srce

Normalan nivo krvnog pritiska i život bez nerviranja izuzetno su važni za zdravlje srca. Možete ga jako opteretiti ako ne obraćate pažnju na vrijednosti krvnog pritiska i stalno ste pod stresom. Kao što smo već napisali, maženje je odličan metod za smanjenja stresa, pa samim tim ova aktivnost blagotvorno djeluje i na zdravlje srca.

Može spriječiti prehladu i ublažiti simptome pojedinih bolesti

Grljenje voljene osobe je opuštajuće i pomaže u oslobađanju od napetosti, što je dobro za normalno funkcionisanje imunog sistema. Sa poboljšanim imunitetom tijelo će se lakše boriti protiv virusa ili bakterija. Ako ste već bolesni, maženje vam može olakšati simptome. Međutim, takav kontakt se naravno ne preporučuje ako imate neku zaraznu bolest koju možete prenijeti na druge.

Povećava povezanost s partnerom

Parovi koji se mnogo grle, ljube i maze luče više sada već dobro poznatog hormona oksitocina, koji se naziva i hormon ljubavi. Kada svoj osjećaj zadovoljstva vezujemo za neku osobu, jasno je da će naša povezanost s njom biti još veća.

Poboljšava kvalitet sna

Ne brinite ako ne možete da zaspite dok se mazite i kasnije se otkotrljate na svoju polovinu kreveta; sama činjenica da ste se mazili će vam pomoći da lakše zaspite. Preporučljivo je da maženje s partnerom prije spavanja traje bar 10 minuta.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...